Barbados sa stal samostnatnou republikou! Úderom dnešnej polnoci prestal uznávať britskú kráľovnú

NETKY.SK • 30 November 2021, 10:13 • 2 min
Barbados sa stal samostnatnou republikou! Úderom dnešnej polnoci prestal uznávať britskú kráľovnú

BRIDGETOWN - Slávnostnej ceremónie sa okrem princa Charlesa zúčastnila aj rodená Barbadosanka, speváčka Rihanna.

slovakia

left justify in out

Karibský ostrovný štát Barbados sa v utorok (30. februára) úderom polnoci miestneho času oficiálne stal republikou a prestal uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako svoju najvyššiu predstaviteľku. Prezidentkou sa stala doterajšia generálna guvernérka Sandra Masonová. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Masonová (72) zložila slávnostnú prísahu dnes – v deň 55. výročia získania nezávislosti od BritánieSúčasťou inaugurácie prvej barbadoskej prezidentky bolo aj spustenie kráľovskej štandardy. Na slávnostnej ceremónii v hlavnom meste Bridgetown sa zúčastnil aj britský princ Charles.

 

 

Tá sa začala už v pondelok neskoro večer. Okrem princa Charlesa a viacerých lídrov a hodnostárov sa ho zúčastnila aj najznámejšia Barbadosanka, speváčka Rihanna. Po celej krajine sa konali oslavy a ľudia zapaľovali ohňostroje.

 

Kráľovná Alžbeta II. v posolstve zaželala obyvateľom ostrovného štátu "šťastie, mier a prosperitu v budúcnosti" a zdôraznila dôležitosť "pokračovania priateľstva" so Spojeným kráľovstvom.

 

 

Barbados bola pôvodne britská kolónia, ktorá získala nezávislosť od Británie v roku 1966. So Spojeným kráľovstvom si však podobne, ako iné bývalé kolónie, doposiaľ zachovala oficiálne väzby a uznávala britského monarchu ako svojho najvyššieho predstaviteľa.

 

Barbadoská vláda však vlani oznámila svoje rozhodnutie stať sa do osláv 55. výročia svojej nezávislosti republikou. Za uplynulých takmer 30 rokov sa tak Barbados stal prvou krajinou, ktorá prestala uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. za svoju najvyššiu predstaviteľku. K tomuto kroku totiž naposledy pristúpil ostrovný štát Maurícius ležiaci v Indickom oceáne ešte v roku 1992.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies