Baráž o MS: Postúpili Gréci, Chorváti, Portugalčania a Francúzi

NETKY.SK • 20 November 2013, 10:51 • 2 min
Baráž o MS: Postúpili Gréci, Chorváti, Portugalčania a Francúzi

PARIŽ - Futbalisti Grécka, Chorvátska, Portugalska a Francúzska si výsledkami v utorkových odvetných stretnutiach zabezpečili postup na majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie z európskej časti baráže. Základom úspechu majstrov Európy z roku 2004 Grékov bolo piatkové domáce víťazstvo nad Rumunmi 3:1.

slovakia

left justify in out

V utorkovej odvete (1:1) dali góly iba grécki hráči: v 23. min otvoril skóre Kostas Mitroglou, po zmene strán si dal "vlastenca" Vasilis Torosidis. Zverenci trénera Fernanda Santosa boli súpermi Slovákov v kvalifikačnej G-skupine, v ktorej z prvého miesta postúpili na svetový šampionát reprezentanti Bosny a Hercegoviny. "Pred odvetou som upozorňoval na to, že ešte nie je nič rozhodnuté. Po našom úvodnom góle som už bol pokojnejší, ale istý som si bol až na konci zápasu. Ďakujem hráčom, ktorí vybojovali tento postup," uviedol tréner Grékov Fernando Santos. 

Chorváti v odvetnom dueli zvíťazili v Záhrebe nad Islanďanmi 2:0, v piatkovom prvom meraní síl sa zrodila bezgólová remíza. Skóre duelu otvoril v 27. min útočník nemeckého FC Bayern Mníchov Mario Mandžukič. Dvadsaťsedemročný zakončovateľ o 11 minút neskôr oslabil svoj tím, keď inkasoval červenú kartu. Islanďania nevyužili výhodu väčšieho počtu hráčov v poli na vyrovnanie. Naopak, dve minúty po zmene strán sa Chorváti tešili z dvojgólového vedenia po presnom zásahu Darija Srnu. Islanďania nedokázali v dvojzápase ani raz prekonať chorvátskeho brankára Stipeho Pletikosu. Chorváti si účasť na svetovom šampionáte zopakujú po ôsmich rokoch. V roku 2006 v Nemecku nepostúpili v konkurencii Brazílie, Austrálie a Japonska zo základnej F-skupiny. 

"Skláňam sa pred svojimi hráčmi. Na ihrisku nechali dušu aj srdce. Mali sme určitú víziu a tú sme aj naplnili. Hrali sme moderný futbal," povedal pre televíziu HRT tréner Chorvátov Niko Kovač. Islandský brankár Hannes Halldorsson bol po zápase veľmi sklamaný. "Boli sme presvedčení o tom, že máme na postup na majstrovstvá sveta. Po najhoršom výkone v kvalifikácii je však všetko preč." Stredopoliar Islandu Gylfi Sigurdsson zostal nad vecou: "Chorváti boli minimálne v druhom zápase lepší a zaslúžili si postúpiť do Brazílie." 

Portugalčania zdolali Švédov na ich pôde 3:2, hetrikom sa zaskvel hviezdny Cristiano Ronaldo. Domácim vlial nádej útočník parížskeho Saint-Germain Zlatan Ibrahimovič, ktorý skóroval v 68. a 72. min. Po presných zásahoch 32-ročného bombardéra viedli Švédi 2:1, už o pár minút však prišli chvíle 28-ročného rodáka z Madeiry. Cristiano Ronaldo najskôr v 77. min vyrovnal na 2:2 a o dve minúty neskôr zabezpečil mužstvu z Iberského polostrova jednogólový náskok. Švédi už nedokázali odpovedať na presné zásahy hráča Realu Madrid, ktorý v piatkovom prvom meraní síl strelil jediný gól duelu. Po záverečnom hvizde sa tak z postupu na záverečný turnaj majstrovstiev sveta tešili zverenci trénera Paula Benta. "V druhom polčase sme ukázali, že keď nám tečie do topánok, vieme zahrať najlepšie. Za stavu 1:0 sme na chvíľu stratili koncentráciu a súper nás potrestal dvoma gólmi. Našťastie, máme Cristiana Ronalda, ktorý výborne zareagoval. Vzhľadom na výsledky oboch zápasov je férové, že sme postúpili na majstrovstvá sveta," uviedol tréner Portugalčanov Paulo Bento. Trojgólový Cristiano Ronaldo povedal, že strieľať góly je jeho práca aj v reprezentácii. "Viem, že Portugalsko má potrebuje a ja som len konal svou prácu. Myslím si, že nemusím nikomu nič dokazovať. Som útočník, preto sa snažím strieľať góly. Postúpili sme ako tím, treba preto zagratulovať všetkým hráčom," cituje Ronalda server Público. "Doplatili sme na protiútoky súpera, ale odohrali sme dobrý zápas. Oba tímy by si zaslúžili postúpiť, ale tak to nefunguje. Bola to moja posledná šanca vybojovať si postup na majstrovstvá sveta. O štyri roky už zrejme nebudem v reprezentácii," komentoval 32-ročný Zlatan Ibrahimovič. 

Hráči Francúzska zvíťazili v Paríži nad reprezentantmi Ukrajiny 3:0, hosťom nestačilo na postup ani piatkové víťazstvo 2:0 v prvom dueli. Francúzi zmazali manko z úvodného merania síl v prvom polčase, postupne skórovali Mamadou Sakho a Karim Benzema. K rozhodujúcemu kroku výrazne pomohli národnému tímu z krajiny "galského kohúta" Ukrajinci. V 47. min inkasoval červenú kartu Jevgenij Chačeridi a v 72. min si "rozdielový" vlastný gól strelil Oleg Gusev. Ukrajinskí futbalisti sa v odvete nepresadili, na MS 2014 budú hrať zverenci trénera Didiera Deschampsa. 

"Kvalifikovali sme sa vo veľkom štýle. Som veľmi šťastný a najmä hrdý na tento tím. Boli sme pod veľkým tlakom, ale ani na chvíľu sme nezapochybovali o našom postupe," povedal útočník Francúzov Karim Benzema. Tréner Didier Deschamps pre francúzsku televíziu dodal: "Odohrali sme výborný zápas a zaslúžili sme si túto odmenu. Postup na majstrovstvá sveta má veľký význam pre francúzsky futbal.“ 

Súhrn výsledkov utorkových odvetných stretnutí európskej časti baráže o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie: 

BUKUREŠŤ 
Rumunsko - Grécko 1:1 (0:1) - prvý zápas: 1:3, na MS 2014 postúpilo Grécko 
Góly: 55. Torosidis (vlastný) - 23. Mitroglou, rozhodoval: Mažič (Srb.) 



ZÁHREB 
Chorvátsko - Island 2:0 (1:0) - prvý zápas: 0:0, na MS 2014 postúpilo Chorvátsko 
Góly: 27. Mandžukič, 47. D. Srna, ČK: 38. Mandžukič (Chor.), rozhodoval: Kuipers (Hol.) 



ŠTOKHOLM 
Švédsko - Portugalsko 2:3 (0:0) - prvý zápas: 0:1, na MS 2014 postúpilo Portugalsko 
Góly: 68. a 72. Ibrahimovič - 50., 77. a 79. Cristiano Ronaldo, rozhodoval: Webb (Angl.) 



PARÍŽ 
Francúzsko - Ukrajina 3:0 (2:0) - prvý zápas: 0:2, na MS 2014 postúpilo Francúzsko 
Góly: 22. M. Sakho, 34. K. Benzema, 72. Gusev (vlastný), ČK: 47. Chačeridi (Ukr.) po druhej ŽK, rozhodoval: Skomina (Slovin.)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies