Bárány: Predpokladá, že sťažnosť Baťovcov na ÚS SR bude asi neúspešná

NETKY.SK • 29 December 2014, 17:23 • 2 min
Bárány:  Predpokladá, že sťažnosť Baťovcov na ÚS SR bude asi neúspešná

BRATISLAVA - - V prípade podania sťažnosti vnukov Jána Antonína Baťu na Ústavný súd SR niet zaručeného výsledku.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to pre agentúru SITA bývalý sudca tohto súdu Eduard Bárány. Predpokladá však, že sťažnosť asi nebude úspešná. Vnuci Jána Antonína Baťu žiadajú na Slovensku náhradu za znárodnený majetok. Na Ústavný súd SR sa obrátili potom, čo bratislavský krajský súd zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I. Ten anuloval rozsudok Národného súdu v Prahe, ktorý v neprítomnosti odsúdil Jána Antonína Baťu na 15-ročný trest väzenia a prepadnutia majetku. Rodina Baťovcov na základe rozhodnutia okresného súdu požiadala slovenské ministerstvo financií o vysporiadanie za znárodnený majetok.

 

Ústavný právnik Bárány ďalej pre agentúru SITA uviedol, že po prečítaní ústavnej sťažnosti Baťovcov má zmiešané pocity z pokusu po viac ako polstoročí otvárať rozsudky retribučnej justície. Tieto asi neobstoja podľa kritérií dnešných predstáv o spravodlivom procese, ale dva roky po vojne boli výkonom spravodlivosti, zdôraznil. Sťažovatelia prezentujú svoju verziu a svoju časť pravdy. Ide o komplex nových otázok pred ústavným súdom. Predpokladám, že ak bude vec prijatá na ďalšie konanie, čo nie je isté, tak i druhá strana predloží svoje argumenty, dodal. 

 

Na Ústavný súd sa Baťovi dediči obrátili preto, lebo trvajú na tom, že bolo porušené ich základné právo na spravodlivý proces a prístup k súdu. Žiadajú preto zrušiť rozhodnutie krajského súdu a vrátiť vec na nové prerokovanie. V podaní na súd upozorňujú aj na mediálny tlak a neskrývaný nátlak vlády SR na justičné orgány. Baťovci sú pripravení obrátiť sa aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies