Baránek: V KDH po voľbách prepukli regionálne súboje

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 12:42 • 2 min
Baránek: V KDH po voľbách prepukli regionálne súboje

BRATISLAVA – V KDH po parlamentných voľbách podľa analytika Jána Baránka naplno prepukli regionálne súboje.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, nie je to už to KDH, ktoré sme poznali. „V KDH dnes bojuje východ proti západu, sever proti juhu. Je tam žilinská loby, nitrianska, trnavská, východniarska, najnovšie už aj oravská,“ konštatoval Baránek. Podľa neho aj voľba nového predsedu sa stala súbojom o to, ktorý región bude mať na čele strany predsedu. Baránek upozornil, že diskusia nebola v KDH o tom, kto je najschopnejší na post predsedu. „Argument, že Orava ešte nemala predsedu, je nezmyselný. Ani prezidenta si nevolíme podľa toho, či je zo Stupavy alebo Vranova. KDH teda vyberá predsedu nesystémovo. Je to najhorší postup, aký mohli zvoliť,“ konštatoval.

 

Do KDH prenikli podľa Baránka nesystémové prvky, ktoré zaviedlo bývalé vedenie. „V KDH zostali ľudia Jána Figeľa ako ústredný tajomník Emil Mucha alebo zastupujúci predseda Pavol Zajac. Táto skupina podporuje vo voľbe predsedu Alojza Hlinu. Je to legitímne, ale vzniká otázka, či chcú kontinuitu neúspechu. Ak by tam totiž títo ľudia zostali, môžeme hovoriť o kontinuite neúspechu,“ zdôraznil Baránek, pričom pripomenul, že súťaž o post predsedu KDH nebola taká, na akú sme boli zvyknutí. Kedysi mala súťaž v KDH presne vymedzené hranice. Kandidáti sa podľa analytika neurážali. „Povedať o Eleonóre Porubcovej, že je zástupkyňa oligarchov, je škandalózne. Znevažovanie iných kandidátov v KDH nikdy nebolo. Vždy to bola korektná súťaž názorov. Momentálne je to cirkus, ktorý má mocenské pozadie,“ vyhlásil Baránek.

 

Konzervatívna kresťanská strana musí podľa Baránka vygenerovať predsedu, ktorý je konzervatívny kresťan. Nový predseda musí poznať stranu a štruktúry. „Predseda by mal byť ten, kto v strane zvádzal aj súboje v strane. Nová tvár nemusí byť zákonite mladý človek. Môže to byť člen, ktorý dlhodobo pôsobil vo svojom regióne,“ povedal Baránek. Nový predseda by mal mať podľa neho v sebe históriu KDH. „Nikdy predsedom KDH nebol člen inej strany. KDH musí byť predsa kompatibilné so svojou minulosťou. Musí byť kompatibilné s bojom proti Vladimírovi Mečiarovi, s ktorým bojovalo a zvíťazilo o charakter štátu. Nový predseda musí byť kompatibilný s minulosťou KDH. V opačnom prípade hrozí, že sa KDH rozpadne a niektoré regionálne štruktúry z KDH odídu,“ dodal Baránek.

 

O predsedovi KDH bude rozhodovať v sobotu 11. júna na sneme v Ružomberku 391 delegátov. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom ohlásilo po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, že sa vzdáva funkcií. Kandidáta na predsedu môžu navrhnúť aj delegáti priamo na sneme. Kandidatúru na predsedu zatiaľ potvrdili okresná predsedníčka KDH v Prievidzi Eleonóra Porubcová, exposlanec NR SR Alojz Hlina, člen rady KDH Miroslav Kráľ a člen predsedníctva KDH Ladislav Štefanec a Ján Morovič. Na okresnom sneme v Bratislave IV bola ako kandidátka navrhnutá aj Renáta Ocilková. Tá sa však zatiaľ ku kandidatúre nevyjadrila. Niektorí delegáti chcú priamo na sneme navrhnúť ako kandidáta Mariana Faktora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies