Baránek: KDH s kandidatúrou Hrušovského urobilo logický krok

NETKY.SK • 7 Október 2013, 18:22 • 2 min
Baránek: KDH s kandidatúrou Hrušovského urobilo logický krok

BRATISLAVA – Rozhodnutie KDH o prezidentskej kandidatúre Pavla Hrušovského aj bez podpory SDKÚ-DS je podľa analytika Jána Baránka logický krok, pretože SDKÚ-DS povedalo, že sa rozhodne, až keď budú známy všetci kandidáti a po župných voľbách. Ako povedal Baránek dnes pre agentúru SITA, dovtedy sa čakať nedá.

slovakia

left justify in out

„Ak by sa na kandidátovi dohodli skôr, kampaň mohli viesť celé leto. Krok KDH je preto v poriadku, pretože nie je nikde istota, že SDKÚ-DS nakoniec podporí Hrušovského,“ konštatoval.

Baránek upozornil, že už keď SDKÚ-DS razila spoločný postup pravice vo všetkých krajoch v regionálnych voľbách spolu, bola to hlúposť, pretože ide o 16 koalícií. „Mali radšej postaviť spoločného prezidentského kandidáta, pretože by to bolo posolstvo voličovi, že sa znovu vedia dohodnúť. Spoločný prezidentský kandidát môže byť niečoho symbolom, spoločný župný kandidát nie,“ vyhlásil Baránek. Ak by to takto zahrali podľa neho už na začiatku leta, bol by to dôkaz spolupráce, malo by to iné posolstvo pre voliča ako teraz. „Teraz sa dohodli na kandidátovi dvaja, KDH a Most-Híd, ale to nebude dôkaz, že pravica vie spolupracovať,“ zdôraznil s tým, že volič čaká po rozpade vlády dohodu na prezidentskom kandidátovi a nie na 16 župných koalíciách. „SDKÚ-DS to tak fázuje a komplikuje, že z posolstva pre voliča veľa nezostane,“ dodal.

Hrušovského šance by podľa Baránka rástli, ak by ho podporilo viac strán. „Ťažko je však povedať, nakoľko by sa mu znížili, ak by ho SDKÚ-DS nepodporila,“ povedal. Podľa prieskumov verejnej mienky Hrušovský má šance na 2. kolo volieb. „Je približne narovnako s Radoslavom Procházkom, pokiaľ ide o postup do 2. kola. Je však otázka, či v 2. kole obháji také pozície, ako obhájila Iveta Radičová, ktorá síce prehrala, ale čestne. Jej prehra bola aj jej úspechom,“ zdôraznil.

Z SDKÚ-DS zaznievalo, že Hrušovského nemôže strana podporiť, pretože stál na čele KDH, ktoré odišlo z druhej vlády Mikuláša Dzurindu. „Výhrady SDKÚ-DS sú také reminiscencie. Ak by sa stále pozerali dozadu, tak by sa na ničom nedohodli. Je KDH na to dobré, aby Freša podporilo ako kandidáta na župana? Ak sú takí principiálni, tak potom by ich nemali žiadať ani o toto,“ vyhlásil Baránek.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský bude kandidovať na post prezidenta aj keď ho nepodporí SDKÚ-DS. Dnes o tom rozhodlo predsedníctvo KDH. Jeho rozhodnutie má v sobotu odobriť celoslovenská Rada KDH. „Sme autonómna strana, preto sme sa slobodne rozhodli aj bez podpory SDKÚ-DS,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan. Hrušovský ešte v lete ohlásil, že je ochotný kandidovať na prezidenta, ak získa podporu troch strán Ľudovej platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies