Barack Obama zmiernil trest pre bývalého informátora WikiLeaks

NETKY.SK • 18 Január 2017, 06:53 • 2 min
Barack Obama zmiernil trest pre bývalého informátora WikiLeaks

WASHINGTON - Dosluhujúci americký prezident Barack Obama rozhodol o zmiernení trestu pre Chelsea Manningovú, odsúdenú na 35 rokov väzenia za zverejnenie tajných dokumentov stránke WikiLeaks. Oznámil to včera Biely dom s tým, že Obama ju zaradil na zoznam medzi 273 osôb, ktorým udelil milosť alebo zmiernil trest.

slovakia

left justify in out

Informátora WikiLeaks, už niekoľko rokov vystupujúceho pod ženským menom Chelsea Manningová, prepustia z väzenia 17. mája.

 

Manningová (29) oficiálne požiadala o skrátenie trestu 10. novembra, po dvoch pokusoch o samovraždu v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa svojho právneho zástupcu trpí ťažkými depresiami.

 

V súvislosti so žiadosťou o skrátenie trestu Manningová priznala zodpovednosť za svoje činy a označila ich za nesprávne. Svoje konanie zdôvodnila vnútorným zmätkom, ktorý spôsobili jej problémy s rodovou identifikáciou.

 

Bradley Manning bol obvinený z úniku viac ako 700.000 utajovaných dokumentov amerických ministerstiev zahraničných vecí a obrany a v roku 2013 ho odsúdili na 35 rokov väzenia.

 

V tom istom roku oznámil svoj zámer podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia a žiadal, aby ho oslovovali ženským menom Chelsea. Vlani mu vedenie kansaskej väznice Fort Leavenworth povolilo začať s hormonálnou liečbou zameranou na zmenu pohlavia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona