Barack Obama sa rozlúčil aj s prezidentským lietadlom Air Force One

NETKY.SK • 11 Január 2017, 11:44 • 2 min
Barack Obama sa rozlúčil aj s prezidentským lietadlom Air Force One

WASHINGTON - Dosluhujúci šéf Bieleho domu Barack Obama absolvoval v utorok svoj zrejme posledný let na palube prezidentského leteckého špeciálu Air Force One.

slovakia

left justify in out

Špeciálne upravený bielomodrý Boeing 747 dopravil Obamu do domovského Chicaga, kde prezident predniesol svoj rozlúčkový prejav k národu. Tým istým lietadlom sa následne vrátil do Washingtonu. S členmi palubného personálu sa Obama osobne rozlúčil ešte pred cestou do Chicaga.

 

Air Force One je volacou značkou lietadla, v ktorom sa nachádza úradujúcu prezident Spojených štátov. V súčasnosti má k dispozícii dva takto upravené Boeingy 747 vo vojenskej verzii VC-25. Obama od začiatku svojho úradovania v roku 2009 absolvoval 445 letov na palube Air Force One. Odvtedy v ňom strávil na cestách celkovo 2799 hodín a šesť minút, teda približne 116 dní, informoval hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

 

 

Prezidentský špeciál s domovskou základňou v Marylande za osem rokov dopravil Obamu do 56 krajín sveta a 49 štátov USA.

Podľa agentúry AP je už takmer isté, že do 20. januára, keď sa funkcie ujme nový prezident Donald Trump, už Obama lietadlom Air Force One nepocestuje.

V súlade s tradíciou má odchádzajúci šéf Bieleho domu právo ešte na jeden let prezidentským lietadlom, a to krátko po inaugurácii svojho nástupcu. To však už nebude mať volaciu značku Air Force One, keďže Obama už oficiálne nebude prezidentom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies