Barack Obama: Prímerie na Ukrajine vítané, snáď nejde len o sľuby

NETKY.SK • 20 Február 2014, 08:58 • 2 min
Barack Obama: Prímerie na Ukrajine vítané, snáď nejde len o sľuby

TOLUCA - Americký prezident Barack Obama a kanadský premiér Stephen Harper ostávajú vo svojich reakciách na správy o dohode o prímerí medzi ukrajinskou vládou a opozíciou pomerne obozretní.

slovakia

left justify in out

Obaja sa však zhodujú, že ak ku prímeriu skutočne dôjde, bude to "vítaným krokom na ceste k zmysluplnému dialógu". Obama a Harper spolu o Ukrajine hovorili v stredu počas stretnutia na okraj summitu severoamerických lídrov v Mexiku.


      
"Zhodli sa, že budú situáciu naďalej pozorne monitorovať, aby nezostalo len pri slovách," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu ohľadom stretnutia štátnikov. Ako ďalej informovala agentúra Reuters, Kanada a USA tiež opakovane vyzývajú ukrajinskú armádu, aby nezasahovala do konfliktov, ktoré môžu vyriešiť Ukrajinci samotní.

      

"Mojou túžbou v tomto okamihu je, aby prímerie vydržalo. Avšak v konečnom dôsledku bude na ukrajinskej vláde, aby sa postarala o to, aby sme dospeli k určitej forme zjednotenej vlády, aj keby malo ísť len o dočasné riešenie. To by tiež umožnilo vykročiť smerom k spravodlivým a slobodným voľbám, v ktorých bude môcť ukrajinský ľud oprávnene vyjadriť svoj názor bez tých všetkých nepokojov, ktorých sme boli svedkami na uliciach," povedal Obama na tlačovej konferencii po skončení summitu.
      

Obama zároveň odmietol, že by kríza na Ukrajine a v Sýrii bola zrkadlom sporov medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Doplnil, že USA sa na situáciu nedívajú ako na pokračovanie taktických hier z čias Studenej vojny. "Našim cieľom je zabezpečiť, aby boli Ukrajinci schopní robiť rozhodnutia, čo sa týka ich budúcnosti, sami za seba; a aby sa ľudia v Sýrii mohli rozhodovať bez toho, aby im tam vybuchovali bomby a umierali ženy a deti," povedal Obama.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies