Barack Obama prijal odstúpenie ministra obrany Chucka Hagela

NETKY.SK • 24 November 2014, 18:10 • 2 min
Barack Obama prijal odstúpenie ministra obrany Chucka Hagela

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama prijal dnes odstúpenie ministra obrany Chucka Hagela, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obama uviedol, že Hagel mu už v októbri povedal o svojom pláne odísť z funkcie. Na čele ministerstva však bude stáť dovtedy, kým Senát nepotvrdí jeho nástupcu. Obama o ministrovi poznamenal, že mu vždy otvorene a priamo radil.
     

Počas vystúpenia v Bielom dome prezident označil Hagela za "príkladného ministra obrany" a spoľahlivého stratéga a hospodára. Podľa Obamu Hagel sám dospel k názoru, že nastala "vhodná doba" na ukončenie jeho služby v Pentagóne. 
     

Zatiaľ nie je známe, kedy prezident nominuje Hagelovho nástupcu, malo by sa tak ale stať čoskoro. Medzi možnými favoritmi sa spomínajú bývalá námestníčka ministra obrany Michele Flournoyová, ďalší bývalý vysokopostavený predstaviteľ rezortu Ashton Carter či demokratický senátor Jack Reed. 
     

Podľa denníka New York Times sa Hagel stane prvým z členov Obamovej vlády, ktorý odíde z funkcie po nedávnej volebnej porážke demokratov. Vo voľbách zo 4. novembra prišli vládni demokrati o väčšinu v Senáte - obe komory Kongresu tak budú od januára budúceho roku kontrolované opozičnými republikánmi. 
     

Bývalý republikánsky senátor Charles Timothy "Chuck" Hagel (68) pôsobil na čele Pentagónu od začiatku roku 2013. Jeho odchod by mal podľa NYT pomôcť oživiť činnosť Obamovho národného bezpečnostného tímu, aby mohol efektívnejšie riešiť krízy v súčasnom svete, vrátane boja proti militantom v Iraku a Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies