Barack Obama pricestoval na trojdňovú návštevu Nemecka

NETKY.SK • 16 November 2016, 18:53 • 2 min
Barack Obama pricestoval na trojdňovú návštevu Nemecka

BERLÍN - Na trojdňovú návštevu Nemecka pricestoval dnes v skorých večerných hodinách do Berlína americký prezident Barack Obama. Ide o jeho druhú a súčasne poslednú návštevu nemeckej metropoly vo funkcii prezidenta USA.

slovakia

left justify in out

Obamov oficiálny program sa začne až vo štvrtok rokovaniami s nemeckou kancelárkou. Angela Merkelová by ho však mala v Hoteli Adlon vyhľadať už dnes večer a mali by spoločne absolvovať pracovnú večeru.

 

Pôvodne mala byť Obamova návšteva Nemecka gestom slušnosti voči Merkelovej, s ktorou osem rokov úzko spolupracoval. Po prekvapujúcom víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách je však všetko inak a práve tento aspekt poznamená zrejme návštevu úradujúceho šéfa Bieleho domu v metropole na Spréve.

 

Hosť z Washingtonu sa pokúsi s nemeckou hostiteľkou, a v piatok aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, britskou premiérkou Theresou Mayovou, španielskym premiérom Marianom Rajoyom a predsedom talianskej vlády Matteom Renzim, nájsť možnosti, ako sa vyhnúť úplnému obetovaniu toho, čo sa v minulosti podarilo dosiahnuť vo vzťahoch medzi zámorskou veľmocou a jej západoeurópskymi spojencami, napísala tlačová agentúra DPA.

 

Medzi prioritné témy tak budú zrejme patriť nielen transatlantické vzťahy a ich ďalší vývoj, ale aj postup v otázke boja proti medzinárodnému terorizmu, osud záväznej dohody s Iránom o jeho kontroverzne vnímanom jadrovom programe, prístup k záverom parížskej klimatickej konferencie, ale aj otázka dlhovej krízy a finančnej stability Grécka.

 

Podľa spoločného komentára Merkelovej a Obamu, ktorý zverejní piatkové vydanie nemeckého ekonomického týždenníka Wirtschaftswoche a z ktorého sú známe zatiaľ iba fragmenty, sa obaja štátnici domnievajú, že návrat k svetu pred globalizáciou nie je možný.

 

Nemci a Američania by podľa autorov tohto komentára mali využiť príležitosť, aby na báze spoločných hodnôt a ideí formovali proces globalizácie, a v záujme občanov a firiem ďalej rozvíjať spoluprácu. Niet pochybností o tom, že plánovaná dohoda TTIP by bola osožná pre nemeckých i amerických zamestnancov, podnikateľov i spotrebiteľov, zdôraznili.

 

Merkelová a Obama pripomenuli, že treba vziať na vedomie, že v globalizovanom svete majú rozhodnutia z jednej krajiny dôsledky pre ďalšie štáty, aj preto sú princípy zakotvené v TTIP potrebné na zvládnutie týchto výziev transatlantickým spoločenstvom. Súčasne zdôraznili výhodnosť nemecko-americkej spolupráce pre obe krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies