Barack Obama pricestoval na návštevu Indie

NETKY.SK • 25 Január 2015, 09:31 • 2 min
Barack Obama pricestoval na návštevu Indie

NAÍ DILLÍ - Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes na trojdňovú návštevu Indie.

slovakia

left justify in out

Na letisku ho v rozpore s protokolom privítal osobne indický premiér Naréndra Módí, napísala agentúra Reuters.  
      

Módí prijal amerického prezidenta a jeho manželku Michelle pod schodmi prezidentského lietadla Air Force One priamo na letiskovej ploche. Obaja štátnici sa srdečne objali.
      

Súčasný šéf Bieleho domu bude prvým americkým prezidentom, ktorý sa zúčastní vojenskej prehliadky konanej každoročne 26. januára pri príležitosti osláv indického Dňa republiky. Veľkolepá prehliadka bola v časoch studenej pokladaná za demonštráciu vojenskej sily a protiamerických postojov.
      

Obamova prítomnosť na pondelňajšej prehliadke, ktorej sa zúčastní na Módího osobné ozvanie, je vnímaná ako signál zlepšujúcich sa vzťahov medzi dvoma najväčšími demokratickými štátmi na svete, pričom ešte pred rokom boli podľa agentúry Reuters vzájomné vzťahy oboch krajín na bode mrazu.
      

"Rád by som veril, že hviezdy sú priaznivo naklonené tomu, aby sme konečne začali realizovať víziu Indie a Ameriky ako skutočných globálnych partnerov," povedal Obama pre piatkové vydanie týždenníka India Today.
      

Spojené štáty vnímajú Indiu ako krajinu s veľkým trhovým potenciálom a prípadnú protiváhu čínskej asertivity v Ázii. Zároveň však pomerne často vyjadrujú svoju nespokojnosť s tempom ekonomických reforiem a neochotou indického vedenia zdieľať pohľad Washingtonu na medzinárodné záležitosti. Indii sa zasa nepozdáva prístup Washingtonu k Pakistanu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona