Barack Obama predstavil svoju imigračnú stratégiu, 4,7 milióna ľudí sa vyhne deportácii

NETKY.SK • 21 November 2014, 08:28 • 2 min
Barack Obama predstavil svoju imigračnú stratégiu, 4,7 milióna ľudí sa vyhne deportácii

WASHINGTON - Nová stratégia imigračnej politiky amerického prezidenta Baracka Obamu prinesie úľavu od hrozby deportácie pre takmer 4,7 milióna ľudí, ktorí sa zdržujú na území Spojených štátov bez platných dokladov. Prezident oznámil detaily prelomovej imigračnej reformy v noci nadnes v očakávanom prejave z Bieleho domu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Náš imigračný systém je v súčasnosti poškodený, a každý to vie," povedal Obama v prejave pri predstavovaní novely. "Môžete vyjsť z tieňa a získať svoje práva podľa zákona," odkázal miliónom imigrantov, na ktorých sa reforma vzťahuje.

 

Obamova imigračná reforma sa vzťahuje na rodičov občanov a rezidentov USA, ktorí sú v krajine najmenej päť rokov, píše agentúra DPA. Výkonné nariadenie sa vzťahuje približne na takmer polovicu z celkového odhadovaného počtu 11,4 milióna osôb, ktoré sú v USA bez platných dokladov. Ide aj o držiteľov zelených kariet, ako aj deti, ktoré na územie USA ilegálne priviezli ich rodičia.

 

Prezidentova stratégia počíta s rozšírením programu dočasných víz pre zahraničných študentov na špeciálnych odboroch a odboroch zameraných na špičkové technológie. Prezident chce tiež do krajiny prilákať kvalifikovaných pracovníkov vízovým programom pre osoby s mimoriadnymi schopnosťami. Prezident tiež oznámil posilnenie kontrol na hraniciach s Mexikom a rozšírenie pomoci pre obyvateľov bez dokladov.

 

Samostatná imigračná aktivita Bieleho domu bez koordinácie s Kongresom podľa agentúry Reuters ešte viac prehĺbi nezhody medzi demokratickým prezidentom a republikánmi, ktorí v posledných voľbách tento mesiac ovládli obe komory federálneho Kongresu. 

 

Ohlasovanú iniciatívu Bieleho domu už v stredu ostro odsúdil predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner. Takéto kroky sú podľa republikánov mimo rámec prezidentových kompetencií. V opozícii voči Obamovej reforme sú jednotní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona