Barack Obama predčasne hlasoval v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 26 Október 2012, 06:58 • 2 min
Barack Obama predčasne hlasoval v prezidentských voľbách

Barack Obama predčasne hlasoval v prezidentských voľbách - Politika Do prezidentských volieb v USA zostáva ešte 12 dní, úradujúci prezident Barack Obama však vo štvrtok využil právo umožňujúce v niektorých amerických štátoch hlasovať predčasne. Nemôžem po

slovakia

left justify in out

img

Do prezidentských volieb v USA zostáva ešte 12 dní, úradujúci prezident Barack Obama však vo štvrtok využil právo umožňujúce v niektorých amerických štátoch hlasovať predčasne.

"Nemôžem povedať, za koho som hlasoval," povedal viditeľne dobre naladený Obama vo volebnej miestnosti v rodnom Chicagu. Stal sa prvým prezidentom v dejinách Spojených štátov, ktorý hlasoval pred dňom volieb, ktorým je tentoraz 6. november.     

Obama z tohto dôvodu prerušil svoju predvolebnú kampaň. Keď ho po príchode do volebnej miestnosti člen volebnej komisie požiadal o doklad totožnosti, Obama žartovne odvetil: "Som rád, že som si obnovil svoj vodičský preukaz". Žartoval aj o svojich šedivých vlasoch, ktoré na fotografii vo vodičskom preukaze ešte nie sú vidieť.

Prvý muž USA hlasoval elektronicky, čo trvalo niekoľko minút, pretože volil aj kongresmanov. Túto príležitosť využil aj na opätovnú podporu predčasného hlasovania, pretože ho zvyčajne využíva veľa voličov Demokratickej strany. Obamova manželka Michelle tiež hlasovala predčasne, a to prostredníctvom pošty z Bieleho domu.

Republikánsky kandidát na prezidenta Mitt Romney strávil celý štvrtok v Ohiu, ktoré patrí medzi najdôležitejšie štáty v rámci amerického volebného systému. Žiadny republikán sa doteraz nestal prezidentom bez toho, aby nezískal tento štát amerického Stredozápadu.

Obamova popularita medzi bielymi voličmi dramaticky klesla

Podpora prezidenta USA Baracka Obamu medzi bielymi Američanmi dramaticky poklesla. Obama - prvý černošský prezidentom v dejinách Spojených štátov - zaostáva podľa vo štvrtok zverejneného prieskumu denníka Washington Post a televízie ABC v tejto skupine voličov o 21 percent za svojím republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym. 

Obamu by volilo iba 38 percent potenciálnych bielych voličov, zatiaľ čo Romneyho by podporilo 59 percent. Washington Post pripomenul, že pred štyrmi rokmi Obama zaostával za svojím vtedajším súperom Johnom McCainom len o osem percentuálnych bodov. Američania bielej pleti tvoria 79 percent populácie.

Na druhej strane si Obama môže byť istý vysokou podporou medzi voličmi inej ako bielej pleti, kde má 79-percentnú podporu. To je rovnaká úroveň ako v roku 2008, keď ho volilo aj 95 percent černochov.

Tohtoročné prezidentské voľby v USA, ktoré sa uskutočnia 6. novembra, by tak mohli byť rasovo najviac polarizované od roku 1988, konštatovali autori prieskumu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona