Barack Obama považuje NATO za oporu americkej bezpečnostnej politiky

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 07:00 • 2 min
Barack Obama považuje NATO za oporu americkej bezpečnostnej politiky

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama označil dnes Severoatlantickú alianciu za "oporu" bezpečnostnej politiky Spojených štátov a za kľúčového spojenca v boji proti terorizmu. Povedal to po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Oválnej pracovni Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP v komentári píše, že Obama tým nepriamo oponoval nedávnemu vyhláseniu republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, podľa ktorého je 67-ročná aliancia v súčasnosti zastaraná.

 

"NATO ostáva naďalej oporou a základným kameňom našej kolektívnej obrany a bezpečnostnej politiky USA," povedal Obama, pričom však nemenoval Trumpa. Obama podľa vlastných slov považuje Európu za obzvlášť zaťaženú nestabilitou a odkázanú na transatlantickú alianciu.

 

Stoltenberg spojenectvo USA a NATO považuje za "dôležitejšie než kedykoľvek predtým". "NATO má schopnosti adaptovať sa na nebezpečnejší svet," povedal a doplnil, že aliancia začala v minulom týždni cvičiť irackých vojakov.

Dvojica politikov prediskutovala tiež potenciálnu úlohu NATO v Líbyi, ako aj plány aliancie na pomoc EÚ pri zvládaní migračnej krízy prameniacej zo sýrskej občianskej vojny. Migranti podľa Obamu podnikajú mimoriadne nebezpečné cesty a reakcia na túto situáciu musí byť "ľudská a premyslená".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies