Barack Obama ocení slovenského vedca Jána Vilčeka národnou medailou

NETKY.SK • 31 Január 2013, 12:48 • 2 min
Barack Obama ocení slovenského vedca Jána Vilčeka národnou medailou

Barack Obama ocení slovenského vedca Jána Vilčeka národnou medailou - Politika Slovenský vedec Ján Vilček, ktorý dlhodobo pôsobí v New Yorku, si v piatok 1. februára prevezme z rúk amerického prezidenta Baracka Obamu Národnú medailu za technológiu a inová

slovakia

left justify in out

img

Slovenský vedec Ján Vilček, ktorý dlhodobo pôsobí v New Yorku, si v piatok 1. februára prevezme z rúk amerického prezidenta Baracka Obamu Národnú medailu za technológiu a inováciu (National Medal of Technology and Innovation).

Ide o každoročne udeľované najvýznamnejšie národné ocenenie, ktoré je možné získať v oblasti technologického pokroku. Medzi laureátov tradične patria poprední vedci, inžinieri a vynálezcovia pôsobiaci v USA. V roku 1985 ho napríklad získal spoluzakladateľ firmy Apple Steve Jobs.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v tejto súvislosti zaslal profesorovi Vilčekovi gratulačný list, ktorý mu odovzdá veľvyslanec SR v USA Peter Kmec. Rezort diplomacie je s profesorom Vilčekom v pravidelnom kontakte. V roku 2010 mu Lajčák udelil v Bratislave ocenenie Vyslanec dobrej vôle (Goodwill Envoy), určené pre úspešných Slovákov a Slovenky, ktorí pôsobia v zahraničí a výnimočným spôsobom tam reprezentujú SR.

Profesor Vilček patrí medzi popredné svetové kapacity v oblasti imunologického a mikrobiologického výskumu. Narodil sa 17. júna 1933 v Bratislave, štúdium absolvoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v roku 1957, o päť rokov sa stal kandidátom vied. V roku 1964 emigroval do USA, kde získal miesto na Lekárskej fakulte Newyorskej univerzity, aby pokračoval vo výskume.

Výsledky jeho práce priniesli výrazný pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických zápalových ochorení. V roku 2005 upútal pozornosť svetových médií, keď spolu s manželkou Maricou venovali Newyorskej univerzite dar v odhadovanej výške 105 miliónov dolárov. Zdrojom ich daru boli práva, ktoré mu prislúchajú z liekov vyvinutých na základe jeho výskumu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona