Barack Obama bude účinkovať v dokumentárnom filme Beara Gryllsa

NETKY.SK • 1 September 2015, 10:45 • 2 min
Barack Obama bude účinkovať v dokumentárnom filme Beara Gryllsa

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama bude účinkovať v jednom dieli televízneho dobrodružného dokumentárneho seriálu V divočine s Bearom Gryllsom, ktorý sa bude odohrávať na Aljaške. Stanica NBC program odvysiela ešte v tomto roku, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obama sa tak stane prvým úradujúcim šéfom Bieleho domu, ktorý sa objaví v tomto programe. Tá je založená na tom, že britský expert na prežitie v prírode Bear Grylls berie známe osobnosti na namáhavé túry v odľahlých lesoch a horstvách. Účelom programu s účasťou Obamu je poukázať na klimatickú zmenu v oblasti Aljašky.

 


Informáciu o účinkovaní Obamu v programe zverejnili v rovnaký deň, ako prezident USA začal svoju trojdňovú návštevu Aljašky. Jeho hosťami boli okrem iných herci Ben Stiller, Jesse Tyler Ferguson či Kate Winsletová. Grylls je bývalým príslušníkom britských špeciálnych jednotiek SAS, v súčasnosti stojí na čele britského skautingu.


Šéf Bieleho domu čelí otázkam ekológov, prečo jeho administratíva schválila prieskumné ropné vrty v Severnom ľadovom oceáne. Obama uznal ich obavy, ale trval na tom, že boli dodržané prísne bezpečnostné štandardy.

 

 

Obama vyzval na urgentné opatrenia v boji proti klimatickým zmenám

Barack Obama v pondelok ako prvý úradujúci prezident USA pricestoval za severný polárny kruh. Začal tak svoju trojdňovú návštevu Aljašky, ktorá má za cieľ podporiť globálny boj proti klimatickým zmenám.

 


V najväčšom aljašskom meste Anchorage Obama otvoril medzinárodnú konferenciu o Arktíde. Priznal pritom spoluzodpovednosť USA za súčasné zmeny svetovej klímy.


"Dnes som sem prišiel ako líder najväčšej ekonomiky sveta a druhého najväčšieho producenta (skleníkových plynov), aby som povedal, že Spojené štáty si uvedomujú svoj podiel na vzniku tohto problému a prijímajú zodpovednosť prispieť k jeho riešeniu," vyhlásil Obama, ktorého citoval denník New York Times.


Šéf Bieleho domu varoval, že globálne otepľovanie je reálnym fenoménom, ktorý sa netýka len oblasti Arktídy ale celej planéty.  Dôsledky otepľovania, ktoré najsilnejšie postihujú práve Arktídu, podľa Obamu čoskoro zasiahnu celý svet, ak sa nepríjmu zodpovedajúce opatrenia. Prezident podľa novín New York Times načrtol takmer apokalyptický scenár: celé krajiny zatopené morom, zničené mestá či vyprahnuté neúrodné polia. 


"Nekonáme dostatočne rýchlo," bola veta, ktorá opakovane zaznievala v Obamovom 24-minútovom prejave. 
Súčasnému demokratickému prezidentovi USA zostáva už len približne 16 mesiacov v úrade. Okrem iných priorít sa plánuje sústrediť aj na presadenie svojej klimatickej agendy. 


Obamov naliehavý apel odznel na Aljaške zhruba tri mesiace pred veľkým summitom OSN o klimatických zmenách, ktorý sa bude konať v Paríži. 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies