Banskobystrický samosprávny kraj dopravcom zaplatil dlhy, ktoré si vymáhali cez súd

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 17:05 • 2 min
Banskobystrický samosprávny kraj dopravcom zaplatil dlhy, ktoré si vymáhali cez súd

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) už uhradil vyše 7,61 milióna eur, ktoré si od neho súdnou cestou vymáhali dopravcovia za nepreplatené straty za výkony vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave za minulé roky.

slovakia

left justify in out

Konkrétne firme Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen poslal vyše 5,85 milióna a firme SAD Lučenec vyše 1,75 milióna eur. Informoval o tom dnes hovorca BBSK Miroslav Belička s tým, že kraj sa rozhodol prijať návrh dopravcov, ktorí sa písomne zaviazali odpustiť mu trovy súdnych konaní v celkovej výške takmer 140-tisíc eur, ak im istinu dlhu vyplatí do stredy 4. júna. BBSK podľa Beličku odoslal peniaze dopravcom v pondelok. Sumu potrebnú na zaplatenie istiny dlhu vyčlenilo na tento účel Zastupiteľstvo BBSK na aprílovom zasadnutí z 8,91-miliónového prebytku hospodárenia kraja za vlaňajšok.

 

Ako pripomenul Belička, BBSK bude musieť dopravcom zaplatiť ešte úroky z omeškania, ktoré sú aktuálne vyše 524-tisíc eur. „Dlh vznikol konaním bývalého vedenia BBSK z dôvodu neplnenia záväzkov zo zmlúv o výkonoch vo verejnom záujme,“ zdôraznil Belička s tým, že bývalé vedenie je preto zodpovedné aj za úroky z omeškania. Týmto sa podľa neho ukázalo, že prebytok hospodárenia nebol reálny, keďže bol dosiahnutý nesplácaním záväzkov, čo teraz kraj zaťažilo úrokmi z omeškania. 

 

SAD Zvolen a SAD Lučenec si od BBSK vymáhali pohľadávky za nepreplatené straty za výkony vo verejnom záujme cez platobné rozkazy. Celkom tri návrhy na vydanie platobných rozkazov podali dopravcovia na Okresný súd v Banskej Bystrici koncom februára a začiatkom marca. Súd platobné rozkazy vydal, voči čomu BBSK podal odpor.

 

Celkové záväzky BBSK voči dopravcom za neuhradené straty v rokoch 2012 a 2013 však podľa Beličku dosiahli ku koncu minulého roka takmer 9,17 milióna eur a mesačne sa priemerne zvyšovali o vyše 530-tisíc eur. Predseda BBSK Marian Kotleba krátko po svojom nástupe do funkcie označil vytváranie dlhov za prímestskú autobusovú dopravu ako jeden z najväčších problémov BBSK a avizoval, že s dopravcami chce o platbách za výkony vo verejnom záujme rokovať. Na februárovom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK vyhlásil, že bolo chybou predošlého vedenia, že sa bez výhrad akceptovala pre kraj absolútne nevýhodná zmluva s dopravcom, ktorú charakterizoval aj ako čiernu dieru. „Tá zmluva je tak postavená, že nám neustále generuje ďalšie a ďalšie záväzky. Nemôžeme tam peniaze dávať bez toho, aby sa nezmenili podmienky fungovania týchto systémov, lebo to je také obrovské tempo zvyšovania záväzkov, že my to nebudeme stíhať hasiť, ani keď sa zvýšia (v rozpočte BBSK, pozn. SITA) tie prostriedky,“ vyhlásil Kotleba. Belička dnes pre agentúru SITA uviedol, že rokovania o zmluvách s dopravcami prebiehajú a zainteresované strany sa dohodli, že do ich skončenia sa k nim nebudú vyjadrovať. 

 

Firmy SAD Zvolen a SAD Lučenec zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu v celom Banskobystrickom kraji. SAD Zvolen ju vykonáva na 130 linkách v deviatich okresoch a SAD Lučenec na 75 linkách v štyroch okresoch. Podľa aktuálnych cestovných poriadkov ide spolu o výkony v rozsahu vyše 28 miliónov kilometrov ročne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona