Banskobystrická latka opäť so svetovým lídrom Baršimom

NETKY.SK • 16 December 2015, 14:08 • 2 min
Banskobystrická latka opäť so svetovým lídrom Baršimom

BANSKÁ BYSTRICA - Najkvalitnejšie halové atletické podujatie na Slovensku Banskobystrická latka sa uskutoční 4. februára 2016. Oznámili to organizátori na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. Štart potvrdil aktuálny líder svetových tabuliek Katarčan Mutaz Essa Baršim, ktorý v hale na Štiavničkách vyhral v rokoch 2013 a 2015.

slovakia

left justify in out

"Po tom, čo Baršim vlani predviedol prvý historický skok ponad 240 cm, veríme, že príde do Banskej Bystrice v podobnej forme a možno bude posúvať méty vyššie. Jeho potenciál na prekonanie svetového rekordu vo výške je v súčasnosti najväčší, takže bude ťahákom tohto podujatia. Sme radi, že prídu aj kvalitní Taliani. Konkrétne Chesani s osobným rekordom 233 cm a Tamberi, ktorý v lete zlepšil taliansky národný rekord na 237 cm. Chýbať nebude ani česká jednotka Jaroslav Bába. Vlani bol vo finále halových majstrovstiev Európy i letných majstrovstiev sveta. Zo slovenských výškarov sa predstaví účastník olympiády v Riu 2016 Matúš Bubeník i Košičan Lukáš Beer," predostrel istých štartujúcich Banskobystrickej latky predseda organizačného výboru tohto výškarského mítingu Alfons Juck.

 

Domácim pretekárom bude pod Urpínom nový člen VŠC Dukla Banská Bystrica Matúš Bubeník. Ten vlani dosiahol na Štiavničkách hodnotný výkon 231 cm, ktorý by rád vo februári vylepšil. "Teším sa na publikum, ktoré bolo ku mne vždy vrelé. Verím, že aj tentoraz ma posunie vyššie. Pokúsim sa skočiť osobný rekord a splniť limit na halové majstrovstvá sveta 233 cm. Budem súťažiť už v domácom prostredí, keďže prestupujem do banskobystrickej Dukly, čo môj zážitok určite umocní," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii Bubeník.

 

V ženskej súťaži by sa mala predstaviť rekordérka mítingu Blanka Vlašičová. Jej príprava prebieha podľa predstáv, ale vzhľadom na zdravotné problémy v posledných rokoch je opatrná v potvrdzovaní štartov. "Blanka by sa rada po prestávke vrátila do Banskej Bystrice. Ak bude fit a zdravá, tak sľúbila, že istotne príde. My veríme, že to vyjde," dodal A. Juck.

 

Organizátori v ženskej súťaži nateraz potvrdili dve mená zo svetovej špičky. Ide o Levern Spencerovú zo Sv. Lucie s národným rekordom 198 cm a britskú rekordérku Isobel Pooleyovú, ktorá sa v lete zlepšila na 197 cm. S ďalšími výškarmi v oboch kategóriách sa ešte rokuje, rovnako tak i so sponzormi, keďže rozpočet je nateraz vykrytý na 50 percent. "Chceli by sme apelovať na podnikateľské prostredie, aby podporilo najlepšie slovenské halové podujatie vo svete. Iba s ich podporou vieme zabezpečiť do Banskej Bystrice tých najlepších výškarov zo zahraničia," obrátil sa s prosbou na súkromný i verejný sektor predseda OV Alfons Juck.

 

Novinkou je zaradenie Banskobystrickej latky do práve vzniknutej Medzinárodnej výškarskej tour 2016. V nastávajúcej sezóne bude pozostávať z dvoch mítingov na Slovensku a v Česku, konkrétne pôjde o Banskobystrickú latku 4. februára a Beskydskú laťku v Třinci 7. februára. V budúcnosti sa počíta s rozšírením tohto seriálu do ďalších krajín. V rebríčku za rok 2015 boli oba mítingy v špecializácii halová výška najlepšie na svete. Pre celkových víťazov tejto Medzinárodnej výškarskej tour 2016 je pripravená finančná prémia 5-tisíc USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies