Banské nešťastie ovplyvnilo ceny elektriny na európskych trhoch

NETKY.SK • 17 Január 2019, 15:49 • 2 min
Banské nešťastie ovplyvnilo ceny elektriny na európskych trhoch

BRATISLAVA - Banská tragédia v Číne, kde v meste Shenmu prišlo o život 21 baníkov, ovplyvnila cenu elektriny na komoditných trhoch v Európe. Banská oblasť v okolí spomínanej provincie Shaanxi je treťou najväčšou oblasťou v Číne produkujúcou uhlie. Nariadenie vlády pozastaviť ťažbu v tejto oblasti a vykonať prísne bezpečnostné kontroly, vyvolalo nervozitu na komoditných trhoch a tie samozrejme zareagovali rastom ceny.

slovakia

left justify in out

Cena pre slovenský kontrakt Baseload Cal20 sa v súčasnosti pohybuje pri hodnote 53,60 eura za megawatthodinu. Spolu s ďalšími faktormi, ako je napríklad neistota vyplývajúca z rokovaní o odstavovaní výroby elektriny z uhlia v Nemecku a stále prebiehajúci brexit dávajú impulz aj dlhodobým kontraktom s elektrinou, ktorá sa za posledné dva dni dostala do prudko rastúceho trendu a vyskočila o dve eurá, čo je pre bežný komoditný trh neštandardné.

 

img


K nárastu cien elektriny na komoditných trhoch v Európe taktiež prispeli správy z Austrálie, kde v súčasnosti štrajkujúci z najväčšej železničnej spoločnosti Aurizon v stredu oznámili, že od budúceho týždňa bude štrajk postihovať prepravu uhlia zo strategických banských oblastí. Spoločnosť Aurizon prevádzkuje uhoľnú prepravnú sieť v oblasti Queensland s dĺžkou 2 670 kilometrov a s dennou prepravnou kapacitou okolo 500 tisíc ton.

 

 


"Spomínané udalosti sú načasované zrovna na obdobie, kedy sa na Európu valí vlna chladného počasia. Predpovedané ochladenie v budúcom týždni až o 7 celziových stupňov pod normál (30 ročný teplotný priemer) zvyšuje dopyt po komoditách, s čím rastú aj ceny spotového trhu," konštatoval Rosinec.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies