Banská Štiavnica oslávi založenie najstaršej technickej VŠ na svete

NETKY.SK • 10 Október 2012, 12:13 • 2 min
Banská Štiavnica oslávi založenie najstaršej technickej VŠ na svete

Banská Štiavnica oslávi založenie najstaršej technickej VŠ na svete - Zaujímavosti Mesto UNESCO Banská Štiavnica bude v nadchádzajúcich dňoch žiť oslavami významného výročia. Najmä akademická obec si pripomenie 250.

slovakia

left justify in out

img

Mesto UNESCO Banská Štiavnica bude v nadchádzajúcich dňoch žiť oslavami významného výročia. Najmä akademická obec si pripomenie 250. výročie prijatia rozhodnutia o založení Baníckej akadémie, ktorá bola prvou technickou vysokou školou na svete.

Ako TASR povedal Miron Breznoščák z oddelenia rozvoja a medzinárodných vzťahov na Mestskom úrade v B. Štiavnici, už vo štvrtok, 11. októbra sa v Slovenskom banskom múzeu, v budove Kammerhofu, uskutoční medzinárodná konferencia venovaná Baníckej akadémii a Baníckym symbolom s názvom VIVAT AKADÉMIA BANSKÁ ŠTIAVNICA – vzdelanie, pokrok, tradícia. Vedeckí pracovníci z rôznych európskych inštitúcií budú na nej prezentovať v dvoch sekciách poznatky o histórii Baníckej a lesníckej akadémie a symboloch baníctva v európskom kontexte.

Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka

Oslavy potom pokračujú v piatok, 12. októbra slávnostným zhromaždením rektorov a dekanov nástupníckych fakúlt, študentov a hostí v Kostole sv. Kataríny. Po príhovore primátorky mesta Nadeždy Babiakovej, odovzdajú rektorom a dekanom pamätný grafický list.

Popoludní je potom pred historickou radnicou pripravené podujatie Akademici v Banskej Štiavnici 2012. Na ňom prečítajú rozhodnutie panovníčky Márie Terézie o založení Baníckej akadémie. Potom sa uskutoční pochod k areálu pôvodných budov Baníckej a lesníckej akadémie a následne sa vo vestibuloch Alma Mater uskutoční malá slávnosť.

Okrem toho sa po tieto dni v starobylom baníckom meste uskutoční aj séria sprievodných podujatí. Návštevníci majú už niekoľko dní možnosť vidieť výstavu Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka v budove Berggerichtu na Námestí sv. Trojice. Pripravené sú tiež prednášky a výstavy o histórii a prínosoch akadémie.

Podľa Breznoščáka na oslavách očakávajú účasť asi 240 hostí, najmä z nástupníckych univerzít zo štyroch krajín.

Rozhodnutie Márie Terézie

Zriadenie Baníckej akadémie sa realizovalo na základe rozhodnutia Márie Terézie z 13. decembra 1762, v ktorom sa okrem iného uvádza, že Banská Štiavnica bola komisiou uznaná za najvhodnejšie banské mesto, kde bude mať škola všetky podmienky na rozvíjanie svojej činnosti. Dňa 13. júna 1763 bola ako prvá založená katedra chémie a mineralógie a zároveň vymenovaný jej prvý profesor, ktorým sa stal Mikuláš Jacquin (1727 - 1817) rodák z holandského Leydenu.

Banícka akadémia v B. Štiavnici zabezpečovala od svojho vzniku špecializované vzdelanie pre odborníkov z celej Európy. S jej históriou sa viaže aj ďalšie prvenstvo. Prvá prednáška z lesníctva, ktorú predniesol v roku 1809 Henrik David Wilckens, sa považuje za medzník v histórii odborného lesníckeho školstva. Vyučovanie lesníctva na Katedre baníctva sa považuje za začiatok vyučovania lesníctva na Slovensku.

Pôvod banskoštiavnickej akadémie síce nesiaha do dávneho stredoveku ako pražskej Karlovej univerzity alebo bratislavskej Academie Istropolitany, v 2. polovici 18. a v priebehu 19. storočia bola ale naozajstnou kolískou vedy a nositeľkou pokroku nielen v oblasti baníctva a hutníctva, ale aj mnohých viacerých prírodovedných disciplín, predovšetkým chémie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies