Banská Bytrica má od začiatku roka výpadok na daniach 1,69 milióna eur

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 12:48 • 2 min
Banská Bytrica má od začiatku roka výpadok na daniach 1,69 milióna eur

Banská Bytrica má od začiatku roka výpadok na daniach 1,69 milióna eur

slovakia

left justify in out

Výpadok na daniach pre Banskú Bystricu dosiahol za posledné dva mesiace viac dva milióny eur, čo je takmer sedem percent z jej ročného rozpočtu. Mesto dostáva mesačne asi 1,3 milióna eur z podielových daní, tento mesiac je to menej ako 200.000 eur. Od začiatku roka predstavuje výpadok na daniach približne 1,69 milióna eur. Do konca roka by mal výpadok dosiahnuť asi dva milióny eur, uviedol dnes na stretnutí s novinármi banskobystrický primátor Ivan Saktor.
Dodal, že výpadok je aj v oblasti kapitálových príjmov, pretože investori nemajú záujem o kúpu prebytočného majetku mesta. Kombinácia výpadku kapitálových a podielových daní sa zákonite veľmi nepriaznivo prejavuje na finančnej situácii mesta.
Magistrát prijal zatiaľ opatrenie smerom do vnútra úradu, neuvažuje však o prepúšťaní úradníkov, ani so znižovaním miezd. Ak, tak iba so znížením ich pohyblivej čiastky. Neuvažuje ani so zvýšením daňového zaťaženia obyvateľov mesta. Podľa Saktora je primerané v porovnaní s podobnými mestami a zvýšenie daní nie je spôsob ako nahradiť veľký výpadok daní fyzických osôb. Mesto neuvažuje o nových investíciách, "živé" sú iba tie za zastavenie ktorých by muselo podľa zmlúv zaplatiť pokutu.
"Veľké prostriedky v rozpočte sú v systéme doprava. Tam sme rokovali s dopravcami - Dopravným podnikom mesta Banská Bystrica a SAD Zvolen, že v priebehu letných prázdnin bude menej spojov, aby náklady na dopravu boli nižšie. A dohodli sme sa s nimi, že odložíme aj splátky nákladov," povedal Saktor.
Primátor informoval, že mesto požiadalo banky o odklad splátok úverov, aj keď ich nemá vysoké. Podľa neho výpadok daní bude mesto musieť riešiť i získaním externých financií a to z úverov. O tom, aké opatrenia prijme, rozhodnú poslanci zastupiteľstva na svojom rokovaní v utorok 29. júna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies