Banská Bystrica a psychiatri majú projekt, ako pomôcť alkoholikom

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 18:11 • 2 min
Banská Bystrica a psychiatri majú projekt, ako pomôcť alkoholikom

BANSKÁ BYSTRICA - Banská Bystrica sa chce stať prvým slovenským mestom, kde v praxi vyskúšajú pilotný projekt medicínsko-sociálneho centra integrovanej pomoci ľuďom, ktorí trpia alkoholizmom. Návrh pilotného projektu poslali zástupcovia mesta a odborníci predsedovi vlády.

slovakia

left justify in out

Vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Mestského úradu v Banskej Bystrici Karol Langstein a psychiatri Martin Somora a Stanislav Kunda, vypracovali projekt, ktorého cieľom je koncepčne riešiť problematiku alkoholizmu a s ním súvisiace patologické javy v spoločnosti.
     

Podľa autorov projektu násilie v dôsledku užívania alkoholických nápojov sa nerieši dôsledne aj preto, že neexistujú protialkoholické záchytné stanice a nadväzujúce nízkoprahové až podprahové služby.
     

Autori sa opierajú o štatistiky, ktoré tvrdia, že 15 až 20 percent ľudí, ktorí žijú v generačnej chudobe, trpí závislosťou. V našich podmienkach je pritom najdostupnejšou látkou vyvolávajúcou závislosť práve alkohol.
     

"Predkladaný projekt je snaha o systémové riešenie, ktoré môže v ďalšom procese nadväzovať na sieť krízovej intervencie a Centrum pre liečbu drogových závislostí. Momentálne však niečo podobné na Slovensku absentuje. Našou ambíciou je na základe tohto pilotného projektu zhodnotiť jeho pozitíva, negatíva a odporúčania pre legislatívne zmeny tak, aby sa problém alkoholizmu začal riešiť komplexne a efektívne," povedal Karol Langstein.
     

Ako pripomína, navrhovaný projekt má medzirezortný charakter, znamená to, že prepája problematiku rezortu zdravotníctva, sociálnych vecí a rodiny, ale aj rezortu vnútra.
     

V prípade, že by ho vláda podporila, vzniklo by medicínsko-sociálne centrum, ktorého jednotlivými článkami by boli protialkoholické záchytné izby, nízkoprahová nocľaháreň, nízkoprahové denné centrum, špecializovaná ambulancia a denný stacionár pre liečbu drogových závislostí.
     

"Banská Bystrica dlhodobo patrí medzi mestá, ktoré sú v otázkach sociálnej pomoci vzorom ostatným samosprávam na Slovensku. Aj tento projekt má veľký potenciál pomôcť riešiť problém, ktorého komplexné riešenie dlhodobo na Slovensku chýba," reagoval primátor mesta Peter Gogola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies