Banky zo strednej a východnej Európy sťahujú menej peňazí

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 11:40 • 2 min
Banky zo strednej a východnej Európy sťahujú menej peňazí

BRATISLAVA - Trend sťahovania zdrojov západoeurópskych bánk z ich pobočiek v tzv. "novej Európe" sa vytráca. Niektoré krajiny - predovšetkým Maďarsko a Slovinsko - však stále čelia rizikám.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok o tom informovala tzv. viedenská iniciatíva. Jej najnovšia správa hovorí o tom, že krajiny strednej a východnej Európy v roku 2012 prišli o finančný ekvivalent 1,8 % HDP regiónu, čo je menej ako v novembri deklarované 4 %.

Iniciatíva je zoskupením medzinárodných inštitúcií ako sú Medzinárodný menový fond alebo Európska banka pre obnovu a rozvoj, ktoré sa snažia zabrániť odlevu peňazí, spôsobenému potrebou západoeurópskych bánk posilniť svoju kapitalizáciu. Na väčšine východoeurópskych trhov pritom talianske, rakúske a nemecké banky dominujú a v krajinách ako Česká republika, Rumunsko alebo Slovensko ovládajú aj 70 % trhu. 

Medzinárodné inštitúcie však varujú, že Maďarsko, na ktoré dolieha záťaž vládnych opatrení vrátane dramatického zvýšenia zdanenia bánk, a Slovinsko, ktoré sa snaží odvrátiť potrebu finančnej pomoci zo zahraničia, stratili približne 10 %. Turecko a Slovensko naopak svoju externú pozíciu zlepšili, čo je dôkazom lepšieho financovania zo zahraničia, a v Bosne a Hercegovine, Bulharsku a Českej republike sa odlev zmenil na prílev. Vysoké percento úverov so zlým výkonom a chabý dopyt po pôžičkách však bráni západoeurópskym bankám rozšíriť bilancie ich regionálnych pobočiek. Objem úverov súkromného sektora - bez Turecka a Ruska - v roku 2012 narástol iba o 1 %. "Banky by sa mali naďalej sústrediť na vytvorenie úverových podmienok, ktoré by podporili ozdravenie a konvergenciu so Západom," uzatvára správa viedenskej iniciatívy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona