Banky zaznamenali pokles vkladov a stagnáciu úverov

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 13:58 • 2 min
Banky zaznamenali pokles vkladov a stagnáciu úverov

BRATISLAVA - Vklady súkromného sektora v slovenských bankách v máji medzimesačne klesli o 0,6 %. V medziročnom porovnaní sa ich rast významne spomalil na 2,6 % zo 4,2 % v apríli. Vyplýva to z aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska (NBS). Pod výraznejší pokles vkladov sa podpísali nefinančné spoločnosti, ktorých úložky sa medzimesačne znížili o 1,3 %.

slovakia

left justify in out

"Môže to indikovať výraznejšie spomalenie ekonomickej aktivity spojenej s poklesom objednávok a tržieb," predpokladajú analytici menového úseku centrálnej banky. Domácnosti naopak naďalej pokračovali v akumulácii vkladov, ktoré sa medzimesačne zvýšili o 0,3 %. "Súvisí to s pretrvávajúcou neistotou a vývojom na trhu práce. U domácností prevláda sklon k úsporám," konštatujú ekonómovia NBS. Stav úverov súkromnému sektoru sa v máji nezmenil a ich medziročný rast zostal približne na rovnakej úrovni ako v apríli (3,6 %). Výrazný prepad nastal pri krátkodobých úveroch nefinančným spoločnostiam, firmy pravdepodobne v dôsledku poklesu výkonov nepotrebovali krátkodobú likviditu."Na strane druhej však mierne vzrástli dlhodobé úvery, čo by mohlo priaznivo pôsobiť na investičný dopyt v druhom štvrťroku," predpokladajú analytici centrálnej banky. V sektore domácností pokračoval rast úverových aktivít, medzimesačne o 0,7 %. Záujem o úvery na nehnuteľnosti bol podporený poklesom úrokových sadzieb v tomto segmente pod 4 %. Rast úverov na spotrebu zostal podľa NBS na úrovni predchádzajúceho mesiaca 0,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies