Banky zavádzajú novú službu okamžitých platieb, ktoré budú efektívnejšie

NETKY.SK • 12 December 2021, 17:24 • 2 min
Banky zavádzajú novú službu okamžitých platieb, ktoré budú efektívnejšie

BRATISLAVA - Okamžité platby sú novinkou, vďaka ktorým sa prevod finančných prostriedkov rapídne zrýchli.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku budú zavedené okamžité platby od 1. februára 2022. Banky v nich vidia   budúcnosť a veria, že sa služba zavedie ako bežný štandard, avšak k tomu je potrebné najskôr spraviť zmeny v bankových systémoch. Okamžité platby ponúknu na začiatku tri banky – Slovenská sporiteľňa, VÚB banka a Tatra banka.

 

"Veríme, že na túto novinku sa rozhodne oplatí počkať. Prípravy na zavedenie instantných platieb idú podľa plánu, ich súčasťou je, prirodzene, aj testovanie. Aktuálne platí, že počítame so zavedením instantných platieb v našej banke hneď od začiatku, teda v zmysle národného plánu od 1. februára 2022," uviedol PR špecialista Slovenskej sporiteľne Lukáš Havlík.

 

img

 

Okamžité platby podľa informácií Slovenskej bankovej asociácie (SBA) zabezpečia prevod finančných prostriedkov do desiatich sekúnd. Maximálna výška transakčného limitu  je  100 000 eur. Podporovať by mali aj úhradu rýchlej "núdzovej" platby. Firmám pomôžu znížiť počet oneskorených platieb, a rovnako aj urýchliť úhradu faktúr.

 

"Len čo klient takto pošle svoje prostriedky v akýkoľvek deň a v akúkoľvek hodinu, príjemcovi prídu už v priebehu niekoľkých sekúnd. Týka sa to nielen Slovenska, ale aj ďalších 35 krajín Európy, ktoré sa zapojili do poskytovania SEPA okamžitých platieb. Je to technicky veľmi náročná služba, preto na jej príprave a testovaní intenzívne pracujeme," uviedol PR manažér VÚB banky Dominik Miša.

 

ČSOB a 365.bank sú ďaľšie banky, ktoré sa pripravujú na sprístupnenie služby okamžitých platieb, no dátum sprístupnenia tejto služby nie je zatiaľ uvedený.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies