Banky vlani odviedli do Jednotného rezolučného fondu takmer 22 miliónov eur

NETKY.SK • 13 Február 2017, 14:34 • 2 min
Banky vlani odviedli do Jednotného rezolučného fondu takmer 22 miliónov eur

BRATISLAVA - Banky za minulý rok zaplatili do Jednotného rezolučného fondu takmer 22 miliónov eur. Tento fond slúži na riešenie možných krízových situácií v sektore. Vyplýva to zo štvrťročného komentára k politike obozretnosti na makroúrovni, ktorý zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Národný rezolučný fond je súčasťou druhého piliera bankovej únie. Slúžiť má na ozdravenie bánk v prípade ich problémov v budúcnosti. Výška príspevku, ktorý majú finančné domy zaplatiť do fondu, sa určujú podľa veľkosti banky, objemu vlastných zdrojov, chránených vkladov, ako aj ďalších ukazovateľov týkajúcich sa napríklad kapitálu a likvidity banky.

 

Bankový sektor pokračoval aj v platení osobitného odvodu. "Celkové nahromadené prostriedky k 3. štvrťroku 2016 dosiahli takmer 700 miliónov eur," uviedla NBS s tým, že sadzba osobitného odvodu sa prijatím novely o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií zafixovala na úrovni 0,2 % až do roku 2020.

 

Finančné domy uhradili v priebehu prvého polroka aj ročný príspevok do Fondu ochrany vkladov za rok 2016. "Z tohto dôvodu nedošlo k 3. štvrťroku 2016 k žiadnym zásadným zmenám v súvislosti s výškou prostriedkov vo fonde," doplnila NBS. Zároveň centrálna banka vyčíslila, že pokrytie krytých vkladov prostriedkami fondu zostalo na úrovni 0,65 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies