Banky v Moldavsku ohrozuje škandál, zmizla miliarda dolárov

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 13:34 • 2 min
Banky v Moldavsku ohrozuje škandál, zmizla miliarda dolárov

KIŠIŇOV - Moldavská protikorupčná prokuratúra spoločne s americkými audítormi sa zaoberajú rozsiahlym finančným škandálom vo východoeurópskej krajine, kde banky v priebehu niekoľkých dní vyplatili neidentifikovaným prijímateľom pôžičky v celkovej hodnote jedna miliarda dolárov (921 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Podľa informácií domácich a zahraničných médií, ktoré vychádzajú zo správy tlačovej agentúry AFP, z trojice inštitúcií "zmizla" suma zodpovedajúca 15 percentám hrubého domáceho produktu Moldavska, čo by mohlo destabilizovať tamojší bankový systém. Škandál podľa nich odhalila moldavská centrálna banka, prevody sa však uskutočnili ešte pred parlamentnými voľbami 30. novembra 2014. V postihnutých inštitúciách bola údajne uložená približne tretina všetkých bankových aktív Moldavska vrátane peňazí na dôchodky. Po zistení problému správu prevzala centrálna banka, aby zabránila krachu a možnému pádu celého systému.

 

Podľa vyjadrenia predsedu opozičnej Strany socialistov Moldavskej republiky Igora Dodona pre AFP boli "peniaze pridelené s vedomím, že sa už nikdy nevrátia". Domnieva sa, že skončili na účtoch zahraničných firiem, kde sa po nich "stratila stopa". Uniknutá správa jedného výborov moldavského parlamentu sa údajne zmieňuje o možnosti, že časť peňazí previedli do štyroch ruských bánk. 

 

Bývalá sovietska republika Moldavsko je známa ako najchudobnejšia krajina Európy. Tamojšia vláda v júni 2014 podpísala asociačnú dohodu s EÚ, pričom predpokladá získanie členstva v roku 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies