Banky v Londýne sú najväčšími dlžníkmi aj poskytovateľmi úverov v eurách

NETKY.SK • 19 September 2016, 08:32 • 2 min
Banky v Londýne sú najväčšími dlžníkmi aj poskytovateľmi úverov v eurách

LONDÝN - Banky v Londýne sú najväčšími dlžníkmi aj poskytovateľmi úverov v eurách mimo eurozóny. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS). Tento fakt ešte zvýraznil, čo všetko je v stávke, ak sa finančným ústavom v Británii nepodarí udržať si po brexite prístup na jednotný európsky trh. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

BIS v kvartálnej správe konštatuje, že júnové referendum vo Veľkej Británii upriamilo pozornosť na úlohu Londýna v internom európskom bankovom systéme.

 

Francúzsky prezident François Hollande už krátko po referende vyhlásil, že zúčtovanie operácií v eurách, tzv. clearing, by sa po odchode Británie z EÚ malo presunúť do eurozóny.

 

Clearing je podľa totalmoney.sk bezhotovostný platobný styk medzi bankami, ktorý prebieha tak, že každá banka má v clearingovom centre svoj clearingový účet, na ktorý prichádzajú platby od iných bánk a zároveň odchádzajú platby iným bankám. Vyrovnávanie pohľadávok a záväzkov prebieha vzájomným započítaním pohľadávok a záväzkov. Tento spôsob je výhodný, keďže sa dá riešiť jednou platobnou operáciou za stanovené obdobie.

 

Práve v tejto oblasti dominujú banky v Londýne, ktoré sa už začali pripravovať na presun časti zamestnancov do niektorej z krajín únie. To však môže trvať roky a objem finančných transakcií v eurách zúčtovávaných v Británii je obrovský, pohybuje sa rádovo v biliónoch.

 

Podľa údajov BIS banky so sídlom v Británii na konci marca zúčtovali pôžičky v hodnote 4,5 bilióna USD (4,01 bilióna eur) a zároveň boli príjemcami úverov v objeme 3,8 bilióna USD.

 

Veľký objem týchto operácií v Londýne pripadá na zahraničné banky, ktoré majú pobočky v britskej metropole. Ide najmä o americké banky. Tie napríklad v sledovanom období zúčtovali zahraničné pohľadávky za 460 miliárd USD. Ale banky z EÚ dohromady v rovnakom čase zúčtovali pohľadávky v objeme až 1,3 bilióna USD.

 

Británia má tak mimoriadne dôležité postavenie, je akýmsi redistribučným uzlom pre zúčtovanie operácií v eurách, upozorňuje BIS. Presnejšie, banky v Británii sa podieľajú 54 % na celosvetovom zúčtovaní pohľadávok v eurách a 60 % na zúčtovaní všetkých záväzkov v eurách.

 

Londýn je tiež jedným z najvýznamnejších svetových centier pre obchodovanie s devízami. Denný objem týchto obchodov dosahuje v priemere 5,1 bilióna USD, uviedla BIS. Obchodníci v Londýne nakúpia a predajú dvojnásobne viac eur ako celá 19-členná eurozóna dohromady.

 

(1 EUR = 1,1226 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies