Banky v eurozóne sú dobre pripravené na náhle zmeny úrokov

NETKY.SK • 9 Október 2017, 16:42 • 2 min
Banky v eurozóne sú dobre pripravené na náhle zmeny úrokov

FRANFURT NAD MOHANOM - Banky v eurozóne sú dobre pripravené na zvládnutie náhlych alebo prudkých zmien úrokových sadzieb. Uviedla to dnes Európska centrálna banka (ECB) na základe výsledkov testu, ktorý skúmal dôsledky šiestich rôznych hypotetických úrokových šokov.

slovakia

left justify in out

Test ukázal, že vyššie úrokové sadzby by v nasledujúcich troch rokoch viedli k vyšším čistým úrokovým príjmom väčšiny bánk, ale znížili by aj ekonomickú hodnotu ich majetku.

 

Test vplyvu zmien úrokových sadzieb je súčasťou ročného záťažového testu pre banky, ktorý sa používa na meranie celkového kapitálového dopytu. Prebiehal od konca februára v 111 bankách v eurozóne.

 

"Zatiaľ čo dopyt jednotlivých bánk po kapitále môže byť prispôsobený identifikovaným rizikám, celkový dopyt po kapitále sa nezmení, v dôsledku analýzy citlivosti úrokových sadzieb," uviedla ECB.

 

Strážcovia meny z ECB uvažujú o možnosti začať v blízkej budúcnosti so znižovaním masívnych stimulov na podporu ekonomiky, ktorá naberá na sile a deflačné riziká sa vytrácajú.

 

Očakáva sa, že Rada guvernérov ECB začne debatu o úrokových sadzbách na najbližšej schôdzi 26. októbra a k prvým krokom by mohlo dôjsť v januári budúceho roka. Ale v tomto roku ekonómovia zvýšenie úrokových sadzieb nepredpokladajú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies