Banky v eurozóne si od ECB vzali viac lacných úverov, ako trhy čakali

NETKY.SK • 22 September 2016, 16:29 • 2 min
Banky v eurozóne si od ECB vzali viac lacných úverov, ako trhy čakali

FRANKFURT NAD MOHANOM - Banky v eurozóne si od Európskej centrálne banky (ECB) v rámci druhej ponuky lacných úverov vzali dvakrát viac peňazí, ako ekonómovia predpovedali. To signalizuje, že by mohli poskytnúť domácnostiam a firmám viac pôžičiek. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov, ktoré dnes zverejnila ECB, druhú ponuku cielených dlhodobejších refinančných operácií (targeted longer-term refinancing operations - TLTRO 2) využilo 249 finančných inštitúcií, ktoré si vzali úvery vo výške 45,3 miliardy eur s nulovou úrokovou sadzbou.

 

Celkový objem úverov v rámci TLTRO 2 bol síce nižší ako pri prvej júnovej ponuke, ktorá sa uskutočnila ešte pred britským referendom, ale vyšší ako 25 miliárd eur, ktoré očakávali analytici. Zdá sa, že banky po referende ovplyvnili neisté vyhliadky ekonomiky.

 

Po odpočítaní financií, ktoré banky využili na splatenie predchádzajúcich dlhov ECB, im tak zostalo na úvery pre domácnosti a firmy 34 miliárd eur. To je pre zmenu o niečo viac ako v júni.

Vzhľadom na to, že väčšina bánk netrpí momentálne nedostatkom likvidity, možno považovať dopyt po TLTRO úveroch za signál, že sú ochotnejšie poskytnúť klientom pôžičky, uviedla analytička spoločnosti Capital Economics Jennifer McKeownová. No na druhej strane, neistá situácia v Európe po britskom referende a stále pomerne vysoká nezamestnanosť v eurozóne podľa nej bránia výraznejšiemu zvýšeniu bankových úverov v regióne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona