Banky v eurozóne mierne sprísňujú kritériá pre firemné úvery

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 12:54 • 2 min
Banky v eurozóne mierne sprísňujú kritériá pre firemné úvery

FRANKFURT NAD MOHANOM - Banky v eurozóne mierne sprísňujú firmám prístup k úverom v aktuálnom 2. kvartáli roka. Ale objem úverov aj tak stále rastie vďaka veľmi nízkym úrokom. Uviedla to dnes vo svojej správe Európska centrálna banka (ECB).

slovakia

left justify in out

ECB v dokumente konštatuje, že kritéria pre získanie firemných úverov sa v 1. štvrťroku podľa očakávania mierne uvoľnili. No aj po rokoch vytrvalého zmierňovania týchto kritérií je prístup k úverom stále ťažší ako v roku 2003, píše ECB vo svojej správe s odvolaním sa na výsledky prieskumu v bankách, ktoré aktualizuje každý kvartál.

 

Čo sa týka veľkých ekonomík eurozóny čistý dopyt po firemných úveroch sa v 1. štvrťroku zvýšil v Nemecku a Španielsku, zatiaľ čo v Taliansku a Holandsku klesol a vo Francúzsku stagnoval.

 

Zmiernenie kritérií pre firemné úvery bolo na úkor prísnejších marží. Aj v prípade úverov pre domácnosti došlo v 1. kvartáli k miernemu uvoľneniu kritérií, v tomto štvrťroku sú však kritériá stabilné a objem úverov stúpa.

 

Spomedzi štátov eurozóny banky v Nemecku, Taliansku a Holandsku uvoľnili prístup k hypotékam, zatiaľ čo vo Francúzsku a Španielsku sa úverové kritériá nezmenili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona