Banky v Británii po brexite automaticky prídu o bankový pas

NETKY.SK • 19 September 2016, 12:10 • 2 min
Banky v Británii po brexite automaticky prídu o bankový pas

LONDÝN - Finančné inštitúcie v Británii stratia tzv. bankový pas, ktorý im umožňuje pôsobiť v celej Európskej únii (EÚ), ak sa Británia po brexite nestane aspoň členom Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Vyhlásil to v rozhovore pre londýnsky denník Guardian člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Weidmann pripomenul, že bankový pas je zviazaný s jednotným európskym trhom a po odchode Británie z EÚ automaticky zanikne, ak Spojené kráľovstvo nebude v žiadnych európskych zoskupeniach, ako je napríklad EHS.

 

Bankový pas je veľmi dôležitý pre londýnske finančné centrum City. Viacerí experti opakovane varovali, že ak ho Británia stratí, bude to tvrdý úder pre jej finančný priemysel, ktorý je jedným z motorov ostrovnej ekonomiky.

 

Weidmann pre noviny okrem iného povedal, že niektoré firmy po brexite zvážia umiestnenie svojich centrál a oficiálnych sídiel v Európe, ale nedomnieva sa, že dôjde k ich hromadnému sťahovaniu z Británie. Pripustil, že Frankfurt nad Mohanom ako významné finančné centrum v Európe, v ktorom sídlia dôležité regulačné úrady aj ECB, môže prilákať niektoré zahraničné banky z Londýna, ale masový exodus neočakáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies