Banky požičali Slovákom vlani na úveroch 8,14 mld. eur

NETKY.SK • 5 Február 2015, 10:17 • 2 min
Banky požičali Slovákom vlani na úveroch 8,14 mld. eur

BRATISLAVA - Banky požičali v minulom roku Slovákom vo forme nových úverov 8,14 mld. eur. Ako ďalej informovala analytička Poštovej banky Jana Glasová vychádzajúc z údajov Národnej banky Slovenska, medziročne je to nárast o takmer štvrtinu.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom nových spotrebných úverov požičali banky retailovým klientom 2,22 mld. eur a vo forme nových úverov na bývanie poskytli 5,72 mld. eur. Celkový objem úverov pre obyvateľstvo na konci vlaňajška dosiahol úroveň 21,98 mld. eur. Stav úverov pre obyvateľov medziročne vzrástol o zhruba 12 %. V závere vlaňajšieho roka tak dlžili Slováci bankám vo forme spotrebných úverov 3,36 mld. eur a vo forme úverov na bývanie 16,87 mld. eur. Úvery na bývanie tak predstavujú z celkového objemu úverov pre obyvateľstvo približne tri štvrtiny a spotrebné úvery tvoria asi 15 % z celkových úverov. 

 

O úver žiadajúcim Slovákom prial uplynulý rok podľa Glasovej aj z pohľadu rekordne nízkych úrokových sadzieb. "Očakávame, že trend nižších sadzieb z úverových produktov bude zachovaný aj v nasledujúcich mesiacoch. Netreba však zabúdať na to, že úroveň sadzieb na úverových produktoch je limitovaná aj ďalšími faktormi. Významnú rolu tu zohráva napríklad bonita klienta a riziková prirážka, konkurenčný boj o zákazníka medzi bankami, marketingová politika či rôzne produktové kampane,“ uviedla Glasová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies