Banky na Cypre potrebujú podľa agentúry Moody's ďalší kapitál

NETKY.SK • 3 Október 2013, 12:07 • 2 min
Banky na Cypre potrebujú podľa agentúry Moody's ďalší kapitál

NIKÓZIA - Cyperské banky pravdepodobne budú potrebovať ďalší kapitál v sume 1,5 mld. eur, aby sa vyrovnali s rastúcim objemom zlých úverov, keďže ekonomika krajiny sa rýchlo zmenšuje.

slovakia

left justify in out

Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ratingová agentúra Moody's. Agentúra konštatovala, že banky krajiny a družstevné sporiteľne budú možno potrebovať tieto peniaze okrem 2,5 mld. eur, ktoré sa pre bankový sektor Cypru už vyčlenili v rámci pomoci krajine zo strany Európskej únie.

Cyprus zavrel jednu zo svojich najväčších bánk. Zároveň rozhodol, že majitelia vkladov v druhej najväčšej banke musia časťou zo svojich úspor prispieť na jej rekapitalizáciu. Ide o súčasť dohody o balíčku zahraničnej núdzovej pomoci Nikózii v sume 10 mld. eur. Agentúra Moody's, ktorá už v máji 2009 pridelila cyperským bankám negatívny výhľad, uviedla, že za tento rok očakáva pokles ekonomiky krajiny o 12 %. 

Moody's odhaduje, že v závere minulého roka bol objem problémových úverov na úrovni približne 26 % hrubých úverov, ktoré cyperský bankový sektor poskytol. Predpokladá pritom, že do konca tohto roka sa objem problémových úverov zväčší na úroveň vyše 35 % hrubých úverov. Agentúra však dodala, že verejne dostupné informácie o zlých úveroch na Cypre sú obmedzené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies