Banky evidujú počas letnej sezóny zvýšený záujem o výmenu eur za zahraničné meny

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 11:00 • 2 min
Banky evidujú počas letnej sezóny zvýšený záujem o výmenu eur za zahraničné meny

BRATISLAVA - S príchodom dovolenkovej sezóny záujem Slovákov o výmenu eur za zahraničné meny rastie.

slovakia

left justify in out

Potvrdzujú to viaceré slovenské banky. "Tradične pred nástupom letných mesiacov záujem Slovákov o dovolenkové meny stúpa. V posledných rokoch sa čoraz vyhľadávanejšími stávajú aj meny škandinávskych štátov," povedala pre TASR hovorkyňa UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Zuzana Ďuďáková.
      

Medzi obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov patria najmä Chorvátsko či Bulharsko. Nie všetky banky však ponúkajú na výmenu meny týchto krajín, teda chorvátske kuny alebo bulharské levy. Chorvátske kuny majú v ponuke UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, Tatra banka, Sberbank a VÚB banka. "Predávame chorvátske kuny, bulharský lev, poľský zlotý celoročne s tým, že okamžitý predaj závisí od typu pobočky. To znamená, že v niektorých prípadoch je to na predchádzajúce vyžiadanie klienta," spresnila hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.
      

Aj pobočky Tatra banky sú kunami priebežne zásobované, môže sa však stať, že ich niektorá nebude mať v danej chvíli k dispozícii, keď ich bude klient potrebovať. "Preto, pokiaľ chce mať klient istotu, že ich v požadovaný deň v danej pobočke dostane, je lepšie si výber nahlásiť buď priamo v pobočke, alebo telefonicky prostredníctvom služby DIALOG Live," upozornila hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová.
      

Eurá za kuny si klienti nezamenia v Poštovej banke, ČSOB, OTP Banke, Slovenskej sporiteľni a Prima banke. Tieto banky však zaznamenávajú záujem občanov o výmenu mien iných krajín. Poštová banka eviduje najčastejší záujem zo strany klientov o výmenu českej koruny a amerického dolára. Klienti si však zamieňajú eurá aj za britskú libru či maďarský forint. "Každoročne sú najžiadanejšie meny susedných štátov," uviedol hovorca sporiteľne Štefan Frimmer. OTP Banka napríklad eviduje zvýšený záujem o forint zo strany klientov v južných okresoch Slovenska.
      

Ak sa klienti nedostanú k hotovosti v požadovanej mene, banky radia využiť na výber peňazí v danej krajine bankomat alebo platiť za tovary a služby kartou. "Klientom pri cestách do zahraničia mimo krajín eurozóny odporúčame využívať aj platobnú kartu. Je to jednoduchší, rýchlejší a taktiež bezpečnejší spôsob platenia. Vďaka SMS notifikácii sú klienti okamžite informovaní o každej transakcii uskutočnenej platobnou kartou," potvrdila riaditeľka marketingu a komunikácie Prima banky Eva Čonková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies