Banky chcú získať právo na odpísanie prostriedkov z nečinných účtov

NETKY.SK • 3 August 2020, 16:55 • 2 min
Banky chcú získať právo na odpísanie prostriedkov z nečinných účtov

MOSKVA. Ruské banky chcú získať právo na odpísanie provízií a splátok úverov z účtov klientov, ktorých údaje nebolo možné aktualizovať, a v prípade, že sa nedostanú do kontaktu. Zodpovedajúcu iniciatívu pripravila Absolut Bank a podporili ju RSHB, PSB, UniCredit, Rosbank a Zenit.

slovakia

left justify in out

Ako je uvedené, bankové štruktúry chcú získať právo na odpísanie finančných prostriedkov na vedenie účtu alebo v prospech pôžičky v prípadoch, keď klient zmenil identifikačné údaje, napríklad cestovný pas, pritom sa ho nedá kontaktovať s cieľom poskytnutia aktualizovanej informácie.

 

Poznamenáva sa, že táto iniciatíva sa považuje výlučne za súčasť regulačnej gilotíny centrálnej banky, ktorá predstavuje mechanizmus na zlepšenie súčasného regulačného rámca na reguláciu finančného trhu.

 

Podľa autorov iniciatívy toto ustanovenie umožní klientom vyhnúť sa pokutám a sankciám, ak neinformovali včas o zmene pasu, a bankám – zabrániť podvodom „spiacich účtov“.

 

„Tieto zmeny umožnia úverovej organizácii prijímať peniaze za už poskytnuté služby – vedenie účtu a vydanie úveru. Klient nebude mať dlh a nebudú mu účtované pokuty,“ v materiáli je uvedené stanovisko UniCredit Bank, ktorá túto iniciatívu podporila.

 

Ostatné banky poznamenali, že „týmto spôsobom bude možné bojovať proti podvodníkom, ktorí používajú spiace účty na pochybné transakcie a zmeny nepredstavujú riziko prania špinavých peňazí“

 

Pripomeňme, že podľa zákona proti praniu špinavých peňazí musia finančné a úverové inštitúcie každoročne aktualizovať informácie o zákazníkoch a nestrácať ich relevantnosť v čase operácie.

 

Zdroj: https://rg.ru/2020/07/31/banki-hotiat-poluchit-pravo-spisyvat-sredstva-so-spiashchih-schetov.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies