Banky by mali platiť 1,35 % z vybraných pasív, vykryje to zvýšenie DPH

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:37 • 2 min
Banky by mali platiť 1,35 % z vybraných pasív, vykryje to zvýšenie DPH

Banky by mali platiť 1,35 % z vybraných pasív, vykryje to zvýšenie DPH

slovakia

left justify in out

img

Dodatočný odvod vo výške 1,35 % z vybraných pasív bánk by priniesol štátnemu rozpočtu v budúcom roku 186 miliónov eur, čo by vykompenzovalo navrhované zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 19 % na 20 % aj zrušenie jej zníženej 6-% sadzby na predaj poľnohospodárskych výrobkov z dvora. Zákon prinášajúci osobitné zdanenie bánk predložil dnes do Národnej rady (NR) opozičný Smer-SD, parlament by mal o ňom rokovať v novembri.
"Chceme ponúknuť alternatívu, ktorá ak bude schválená, nemusí pravicová vláda pristupovať k zvyšovaniu DPH a zdražovaniu," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii šéf Smeru-SD Robert Fico. Nový kabinet musí podľa neho pristupovať k zvyšovaniu daní len preto, lebo zastavil veľké verejné investície a spomalil tak hospodársky rast. Peniaze by však v takom prípade mala vláda získavať tam, kde je to najjednoduchšie a nepoškodí to najchudobnejších, myslí si expremiér.
Osobitné dane pre banky nie sú podľa Fica v Európskej únii v súčasnosti nič výnimočné. "Dnes prakticky každá krajina EÚ uvažuje o tom, že by ako určitý prejav zodpovednosti finančného sektora za svetovú finančnú krízu boli zavedené podobné špeciálne dane a odvody," priblížil. Do budúcnosti pripustil aj možný spoločný postup celej únie, momentálne je však zavedenie takýchto opatrení na jednotlivých krajinách.
Nový zákon o odvodoch vybraných finančných inštitúcií by mal platiť od začiatku budúceho roka. Do obdobia, kým deficit verejných financií neklesne pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), by mala byť banková daň príjmom štátneho rozpočtu. Vyberať sa má aj potom, smerovala by však do osobitnej časti štátnych finančných aktív, účelovo určenej na vykrytie budúcich finančných kríz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona