Bankrot USA je zažehnaný, Kongres schválil dohodu lídrov Senátu!

NETKY.SK • 17 Október 2013, 09:47 • 2 min
Bankrot USA je zažehnaný, Kongres schválil dohodu lídrov Senátu!

WASHINGTON - Hroziaci bankrot USA je aspoň do začiatku roka 2014 odvrátený. Obe komory Kongresu schválili v noci nadnes dohodu lídrov demokratickej väčšiny a republikánskej menšiny v Senáte, ktorá aspoň dočasne zabráni hroziacej platobnej neschopnosti USA a zároveň umožní vláde opätovne fungovať v normálnom režime.

slovakia

left justify in out

Demokratmi ovládaný Senát schválil dohodu krátko po 02.00 h SELČ pomerom hlasov 81 ku 18. O dve hodiny tak urobila pomerom hlasov 285 ku 144 Snemovňa reprezentantov, kde síce majú väčšinu republikáni, ale tí oznámili, že ju nebudú blokovať.

Na základe stredajšej dohody lídrov v Senáte by vláda mala v bežnom režime fungovať predbežne do 15. januára 2014. Dohoda okrem toho rieši aj problém dlhového stropu, ktorý sa posúva do 7. februára, takže USA si budú môcť do tohto termínu opätovne požičiavať, potom ho bude treba opäť zvýšiť. Súčasný dosahuje výšku 16,7 bilióna dolárov. "Hneď, ako túto dohodu dostanem na môj stôl, podpíšem ju," povedal americký prezident Barack Obama v Bielom dome bezprostredne po tom, ako dohoda prešla Senátom. 

Dlho očakávaný prielom podľa Obamu "odstránil hrozbu platobnej neschopnosti našej ekonomiky". Povedal, že je pripravený spolupracovať s každým - demokratom alebo republikánom - na akejkoľvek predstave, ktorá "zabezpečí rast našej ekonomiky". Prezident sa v krátkom príhovore poďakoval lídrom oboch strán za dosiahnutie dohody, avšak pripomenul, že pred politikmi je veľa práce, pretože musia okrem iného "získať späť dôveru amerického ľudu". Slovom "nie" odpovedal Obama po príhovore na otázku, či sa o niekoľko mesiacov nezopakuje patová situácia z októbra. K aktuálnej situácii sa chce podrobnejšie vyjadriť dnes o 16.35 h SELČ. Dohoda prekonala v Senáte dôležitú procedurálnu prekážku, keď viac ako 70 zo 100 senátorov hlasovalo za ukončenie rozpravy. Republikánska menšina teda nevyužila možnosť zablokovať svojimi hlasmi jej ďalší osud.

Obama by mohol dohodu podpísať ešte v stredu do polnoci miestneho času (06.00 h SELČ). Jeho podpisom sa z nej stane zákon.

Platobnú neschopnosť USA spôsobili neprekonateľné rozpory medzi republikánmi a demokratmi. Republikáni v nimi ovládanej Snemovni reprezentantov prijali 30. septembra dva návrhy prechodného rozpočtu, ktoré odkladajú účinnosť reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu (tzv. Obamacare). Keďže oba návrhy neprešli v Senáte kontrolovanom demokratmi, nastala opäť patová situácia, ktorá trvala 16 dní. Republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu na margo  dohody o zvýšení dlhového stropu v rozprave povedal, že "vypovedá všetko o establishmente vo Washingtone, ktorý rozhneval americký ľud". Jeho arizonský kolega John McCain nazval fiškálnu krízu veľkou chybou: "Spôsobili sme bolesť americkému ľudu, bolo to úplne zbytočné."

Aktivity vládnych inštitúcií v USA boli od 1. októbra, ktorý je zároveň začiatkom nového fiškálneho roka, výrazne obmedzené, keďže Kongres sa nedokázal dohodnúť na novom rozpočte. Zatvorené boli aj mnohé pamiatky, múzeá, zoologické záhrady či národné parky. Od dneška sa pomaly môžu začať vracať k bežnej činnosti. Podľa odhadov stál tzv. shutdown americkú ekonomiku 24 miliárd dolárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies