Bankrot Korutánska je podľa rakúskej vlády možný

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 14:33 • 2 min
Bankrot Korutánska je podľa rakúskej vlády možný

VIEDEŇ - Prípadný bankrot rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko je zvládnuteľný a v dlhodobom horizonte nespôsobí výraznejšie ťažkosti.

slovakia

left justify in out

Uviedol to vo štvrtok predseda federálnej Rozpočtovej rady Bernhard Felderer. Korutánsku hrozí platobná neschopnosť v prípade, ak veritelia odmietnu jeho ponuku na spätný odkup dlhopisov, ktorými spolková krajina garantuje záväzky po skrachovanej banke Hypo Alpe Adria. Návrh na odkúpenie dlhopisov v objeme 11 mld. eur za nižšiu než nominálnu hodnotu odmieta skupina veriteľov, ktorá je podľa vlastných údajov dostatočne silná, aby mohla plánovanú transakciu zablokovať.


Ponuka vyprší v piatok a obe strany sporu tvrdia, že na dosiahnutie svojich cieľov využijú všetky právne prostriedky. Rakúska vláda môže Korutánsku poskytnúť finančnú pomoc, do úvahy však prichádza aj platobná neschopnosť spolkovej krajiny, povedal Felderer pre denník Wirtschaftsblatt. "Je to nekonvenčný prístup, ktorá by krátkodobo otriasol finančnými trhmi. Dlhodobo by problémy nenastali," dodal predseda Rozpočtovej rady.


Banka Hypo Alpe Adria sa dostala na pokraj krachu po dekáde ambiciózneho rastu v regióne Balkánu, kde pred začiatkom finančnej krízy v roku 2008 expandovala s podporou garancií svojej domovskej spolkovej krajiny Korutánsko. V nástupníckej organizácii banky, účelovo vytvorenej spoločnosti Heta, ručí spolková krajina za dlhy v celkovom objeme zhuba 11 mld. eur. Korutánsko disponuje ročným rozpočtom vo výške asi 2,2 mld. eur. Krach banky už spolkovú krajinu fakticky odrezal od dlhopisových trhov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona