Bankový sektor zostáva stabilný, záťažové testy vykázali dobrú odolnosť

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 12:15 • 2 min
Bankový sektor zostáva stabilný, záťažové testy vykázali dobrú odolnosť

Bankový sektor zostáva stabilný, záťažové testy vykázali dobrú odolnosť - Slovensko Slovenský bankový sektor zostáva aj po minuloročných výkyvoch stabilný. Za tým stojí kapitálová primeranosť a likvidita, teda financovanie úverových aktivít z vkladov bánk

slovakia

left justify in out

img

Slovenský bankový sektor zostáva aj po minuloročných výkyvoch stabilný. Za tým stojí kapitálová primeranosť a likvidita, teda financovanie úverových aktivít z vkladov bánk. Upozornil na to výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček.

Kvalitu sektora dokázali podľa neho aj nedávne záťažové testy, ktoré pravidelne vykonáva centrálna banka. Testovala dva negatívne prípady - ekonomický prepad a krízu štátov. "V obidvoch scenároch vykázal slovenský bankový sektor dobrú odolnosť," dodal Dvořáček na dnešnej tlačovej konferencii.

V prípade hodnotenia predchádzajúceho roka, celkový zisk bankových domov sa medziročne zvýšil približne o tretinu. Dobrou správou je podľa jeho slov, že tieto zdroje nevytečú z krajiny, ale banky si ich nechajú vo forme vlastných zdrojov. Kapitálová primeranosť dosiahla 13,4 %, čo je viac ako priemer EÚ.

Vývoj sektora treba rozlišovať v dvoch fázach, v prvej a druhej polovici minulého roka. V prvých šiestich mesiacoch 2011 rástli úvery domácnostiam, keď sa ich objem približoval k úrovniam spred krízy. "V druhom polroku sa začalo toto tempo spomaľovať, v prípade domácností aj podnikov," podotkol s tým, že sa v tomto období zhoršila situácia na finančných trhoch, trhu práce, klesala výkonnosť vo viacerých odvetviach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies