Bankový sektor očakáva, aký postoj zaujme nová vláda k povinnému balíku

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 11:33 • 2 min
Bankový sektor očakáva, aký postoj zaujme nová vláda k povinnému balíku

Bankový sektor očakáva, aký postoj zaujme nová vláda k povinnému balíku

slovakia

left justify in out

Od nového ministra financií sa očakáva, aký postoj zaujme k základnému balíku bankových služieb. Tento produkt zaviedla novela zákona o spotrebiteľských úveroch a banky by ho mali začať povinne poskytovať od októbra 2010.
      "Ústrednou myšlienkou vytvorenia produktu bolo sprístupnenie základných služieb k bežným účtom a sprehľadnenie bankových poplatkov. Pôvodný návrh dodatku zákona ministra financií rozpútal medzi širokou odbornou verejnosťou nebývalú diskusiu. Jej výsledkom je súčasná podoba vyhlášky, s návrhom účinnosti od júla 2010, umožňujúca bankám značnú kreativitu pri tvorbe balíčka," konštatoval pre TASR vedúci oddelenia poradenstva pre finančný sektor PricewaterhouseCoopers Michal Kopanič.
      Slovenská banková asociácia (SBA) považuje povinný bankový produkt za zásah do slobody podnikania a podľa nej by štát nemal určovať rozsah a štruktúru ponúkaných bankových služieb. Jej výkonný riaditeľ Ladislav Unčovský predpokladá, že predstavitelia novej vlády budú s bankami ešte diskutovať o zmysluplnosti zavedenia tohto jednotného balíčka.
      "Transparentnosť bankových produktov je v porovnaní s krajinami Európskej únie na nadpriemernej úrovni a pokus o jej zvyšovanie týmto neštandardným spôsobom môže viesť k zvýšeným nákladom a k rastu cien," odôvodnil Unčovský.
      Finančný expert z nezávislého portálu www.financnahitparada.sk Maroš Ovčarik predpokladá, že nová vláda zatiaľ nebude rušiť základný balík a bude sa venovať dôležitejším rozhodnutiam. "Skôr bude zaujímavé sledovať, ako sa k zavedeniu balíka postavia banky. Predpokladám, že sa budú aktívne zameriavať na predaj svojich už existujúcich balíčkov, keďže do ich zavedenia na trh investovali nemalé prostriedky," vyzdvihol. Zákonný balík podľa jeho odhadov banky klientom ponúkať aktívne nebudú.
      Kopanič predpokladá, že nová stredopravá vláda bude ústretovejšia voči argumentom proti balíčku. "V praxi to bude prinajmenšom znamenať pokračujúcu diskusiu o finálnej podobe základného bankového produktu. Samotný zákon o pôžičkách a spotrebiteľských úveroch ale obsahuje viacero výziev, ktoré by mohli viesť k návrhu na jeho prepracovanie," zdôraznil.
      Podľa Ovčarika by mal byť balík navrhnutý tak, aby obsahoval najčastejšie využívané bankové produkty. Upozorňuje pritom, že je nemožné definovať jedno zloženie balíka, ktoré by malo vyhovovať všetkým. "Preto, ak by malo dôjsť k úprave zloženia balíka, je potrebné zodpovedať otázku, pre koho má byť balík určený," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies