Bankový sektor ku koncu októbra dosiahol zisk 594,8 milióna eur

NETKY.SK • 4 December 2016, 10:40 • 2 min
Bankový sektor ku koncu októbra dosiahol zisk 594,8 milióna eur

BRATISLAVA - Bankový sektor na Slovensku dosiahol ku koncu októbra tohto roka zisk 594,8 milióna eur. Medzimesačne vzrástol o 32,9 milióna eur, medziročne stúpol o 26,9 milióna eur. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Čisté úrokové príjmy, ktoré sú hlavným zdrojom bánk, ku koncu desiateho mesiaca dosiahli 1,5 miliardy eur. Medziročne sa znížili o 72,1 milióna eur. Dôvodom sú nízke úrokové sadzby na trhu.

 

Ako ďalej vyplýva z výkazov ziskov a strát NBS, znížili sa medziročne aj čisté výnosy z poplatkov a provízií, ktoré ku koncu októbra predstavovali 434,7 milióna eur. Vlani v rovnakom období dosiahli úroveň 436,7 milióna eur.

 

Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej poslednej Správe o finančnej stabilite skonštatovala, že ziskovosť bánk na Slovensku by sa mohla pravdepodobne v nasledujúcich rokoch znižovať. A to aj napriek tomu, že za prvé tri štvrťroky mali finančné domy zisk medziročne vyšší o 6 %. Ak by sa však odrátali jednorazové vplyvy, bola by ziskovosť o 8 % nižšia ako vlani v rovnakom období. Simulácia ziskovosti na najbližšie tri roky ukázala, že zisky bánk by sa mohli stenčovať v budúcom roku a tento trend by mal miernejším tempom pokračovať aj v rokoch 2018 a 2019. Dôvodom je najmä pokračujúci pokles úrokových príjmov bánk, pod čo sa podpísali aj prijaté legislatívne opatrenia v oblasti úverov na bývanie.

 

Aj Slovenská banková asociácia upozornila na to, že výrazne pozitívny vplyv na ziskovosť sektora počas prvých 9 mesiacov tohto roka mal predaj podielov spoločnosti VISA Europe spoločnosti Visa inc.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona