Bankový sektor dosiahol v prvých štyroch mesiacoch zisk 235 miliónov eur

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 12:31 • 2 min
Bankový sektor dosiahol v prvých štyroch mesiacoch zisk 235 miliónov eur

BRATISLAVA - Bankový sektor na Slovensku dosiahol v prvých štyroch mesiacoch tohto roka čistý zisk 235,4 mil. eur. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke, v medziročnom porovnaní je to nárast o 22,2 %. Hospodárenie bánk pozitívne ovplyvnila najmä nižšia tvorba opravných položiek a rezerv.

slovakia

left justify in out

Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria zhruba 80 % výnosov bankového sektora, sa však znížili. V prvých štyroch mesiacoch zaznamenali medziročný pokles o 3,6 % na 573,6 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o 3,4 % na 176 mil. eur.

Vlani evidoval bankový sektor zisk 742,3 mil. eur pri raste o 22,5 %. Významný pozitívny vplyv mal predaj podielov Visa Europe spoločnosti Visa Inc. Bankový sektor bude musieť podľa centrálnej banky v ďalšom období bojovať s prepadom ziskovosti. Významný podiel na poklese ziskovosti bude mať síce jednorazový vplyv vlaňajších príjmov z predaja podielu spoločnosti Visa, predpokladá sa však aj pokles čistých úrokových príjmov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies