Bankovú daň zavedieme od budúceho roka, aj bez dohody v EÚ

NETKY.SK • 21 Marec 2011, 08:16 • 2 min
Bankovú daň zavedieme od budúceho roka, aj bez dohody v EÚ

Bankovú daň zavedieme od budúceho roka, aj bez dohody v EÚ

slovakia

left justify in out

img

Osobitnú bankovú daň súčasná vláda už pripravuje a zavedie ju od budúceho roka aj vtedy, ak na celoeurópskej úrovni dovtedy nedôjde k definitívnej dohode na spoločných pravidlách pre toto opatrenie v celej Európskej únii (EÚ). V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to avizoval minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      "Bankovú daň pripravujeme koordinovane v rámci EÚ a zároveň sme rozhodnutí, pretože to nejde tak rýchlo, ako boli pôvodné predpoklady, že ak nedôjde k výraznému pokroku, od budúceho roka bankovú daň zavedieme," vyhlásil šéf rezortu financií s tým, že s príjmami z tejto dane už počíta aj pripravovaný štátny rozpočet na budúci rok.
      Aj keď detaily o jej parametroch neuviedol, vládne riešenie podľa neho určite nebude vyzerať tak, ako to navrhuje opozičný Smer-SD. Ním navrhovaná sadzba je totiž podľa Mikloša mnohonásobne vyššia ako už existujúce bankové dane v iných krajinách Európy, čo by výrazne poškodilo slovenskú ekonomiku a premietlo by sa to aj do zvýšenia bankových poplatkov pre klientov.
      Jeho predchodca vo funkcii Ján Počiatek (Smer-SD) je však presvedčený o tom, že banky majú za súčasnej vlády privilegované postavenie a aj naďalej k nim bude kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) pristupovať opatrne tak, aby sa im nič nestalo.
      Výhradu, že Smer-SD nezaviedol takúto daň v čase, keď bol vo vláde, Počiatek vysvetlil tým, že aj predchádzajúci kabinet čakal, ako sa vyvinie príslušná diskusia v európskom kontexte. "Táto debata sa uzavrela až v lete minulého roka, kedy sa Európska rada jednoznačne uzniesla na tom, že zavádzanie takýchto bankových daní je zmysluplná vec," upozornil opozičný poslanec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona