Bankovky s vysokou hodnotou podporujú zločin, nemali by sa vydávať

NETKY.SK • 9 Február 2016, 07:17 • 2 min
Bankovky s vysokou hodnotou podporujú zločin, nemali by sa vydávať

LONDÝN - Centrálne banky by nemali vydávať bankovky vyšších hodnôt, ako sú napríklad 50-librové, 100-dolárové či 500-eurové.

slovakia

left justify in out

Ich stiahnutie z obehu by pomohlo v boji proti zločinu. Uviedol to v najnovšej správe bývalý výkonný riaditeľ britskej banky Standard Chartered Peter Sands. Informoval o tom server BBC.

 

Podľa Sandsa bankovky s vysokou nominálnou hodnotou vo veľkej miere využívajú teroristi, šéfovia drogových kartelov a daňoví podvodníci. Ako dodal, namiesto zameriavania sa na kriminálne skupiny by najväčšie ekonomiky združené v G20 mali svoju pozornosť nasmerovať na samotnú hotovosť. Sands, ktorý správu vypracoval pre Harvard Kennedy School, zároveň vyzval štáty G20, aby sa problémom začali zaoberať ešte pred nasledujúcim summitom, ktorý sa uskutoční v septembri v Číne.

 

"Bankovky s vysokou hodnotou vydávané v najbohatších štátoch sveta predstavujú menu skorumpovaných elít, kriminálnikov všetkých kategórií a daňových podvodníkov," uviedol Sands. Ako dodal, tieto bankovky nehrajú veľkú rolu vo fungovaní legálnej ekonomiky, no v prípade tej nelegálnej sú kľúčové. "Iróniou je, že štát ich kriminálnikom sám poskytuje," povedal. Zákaz takýchto bankoviek by síce podľa Sandsa zločin priamo nezlikvidoval, no kriminálnikom by to výrazne sťažilo život.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies