Bankoví lupiči v Berlíne si vykopali 45 metrov dlhý tunel

NETKY.SK • 16 Január 2013, 07:58 • 2 min
Bankoví lupiči v Berlíne si vykopali 45 metrov dlhý tunel

Bankoví lupiči v Berlíne si vykopali 45 metrov dlhý tunel - Krimi Plánovanie a realizácia bankovej lúpeže v Berlíne, pri ktorej páchatelia vyhĺbili 45 metrov dlhý tunel, trvali najmenej rok, informovala dnes tlačová agentúra DPA. Vlamači boli pritom ešte

slovakia

left justify in out

imgPlánovanie a realizácia bankovej lúpeže v Berlíne, pri ktorej páchatelia vyhĺbili 45 metrov dlhý tunel, trvali najmenej rok, informovala dnes tlačová agentúra DPA.
      Vlamači boli pritom ešte rozvážnejší a dôkladnejší, než sa zo začiatku predpokladalo. Vyplynulo to z prvých zistení nemeckej kriminálnej polície, ktorá deň po záhadnom vniknutí do banky na juhozápade Berlína vytvorila osobitnú komisiu s názvom "Tunel".
      "V každom prípade to boli profesionáli," povedal policajný hovorca Thomas Neuendorf. Už vo februári 2012 si páchatelia prenajali - na falošné preukazy - miesto v podzemnej garáži, pod lekárskymi ambulanciami.
      Jednoduchá garáž bez kamier sa nachádza v blízkosti budovy Volksbank v ulici Wrangelstrasse v dobre situovanej berlínskej štvrti Steglitz. Garážové miesto sa dalo zavrieť posuvnou garážovou bránou. Lupiči tam mohli takmer rok nerušene pracovať.
      V trojmetrovej hĺbke sa banda začala prekopávať smerom k banke, trasa mala 45 metrov, čo sa podarilo zistiť pomocou kamier na malých robotoch na kolesách.
      Podľa Neuendorfa sa dá hneď na začiatku tunela vidieť, že je vybudovaný veľmi profesionálne. "Neboli to žiadni začiatočníci, ktorí si stavali hrad z piesku," dodal hovorca. Povala a steny tunela boli zabezpečené a podoprené. Tunelom mohol prejsť zohnutý človek.
      "To určite trvalo niekoľko mesiacov," skonštatoval Neuendorf. Páchatelia zrejme používali na hĺbenie stroje. Výhodou pre nich bolo, že budova banky stojí osamotene, preto hluk alebo vibrácie v zemi zostali nepovšimnuté v noci či počas víkendov.
      Vykopanú zem lupiči odvážali autami. Svedkovia, ktorí sa začali hlásiť, hovorili o stavebných robotníkoch, ktorí stále prichádzali do garáže. Až teraz si to však ľudia v susedstve dali do súvisu s vlámaním.
      Po práci, trvajúcej celé mesiace, sa lupiči cez víkend dostali do podzemných priestorov banky s bezpečnostnými schránkami, ktoré postupne páčili. To však očividne neprebiehalo podľa plánu.
      Podľa polície sa aktivovalo jedno poplašné zariadenie, avšak príslušníci ochrany nemohli nič nájsť. Polícia si teraz kladie otázku, či lupičov niečo nevyrušilo. Z 1600 bezpečnostných schránok vypáčili len zhruba 200.
      Koľko peňazí, zlata alebo šperkov si páchatelia odniesli, polícia zatiaľ nevie. Banka doteraz mohla vlastné priestory skontrolovať len letmo.
      Ťažko sa preto dá odhadnúť, koľko schránok zostalo neporušených, vysvetlila hovorkyňa banky. Až po skončení zabezpečovania stôp môže banka zistiť presný počet vylomených schránok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies