Bankové vklady v únii majú byť chránené do výšky 100.000 eur

NETKY.SK • 23 Február 2015, 11:20 • 2 min
Bankové vklady v únii majú byť chránené do výšky 100.000 eur

BRATISLAVA - Vklady občanov majú byť chránené do výšky 100.000 eur na jedného vkladateľa v rámci jednej banky a celej Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o ochrane vkladov, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR. Právnu normu vypracovalo v spolupráci s Národnou bankou Slovenska (NBS).

 

Ako uviedol v dôvodovej správe rezort financií, cieľom návrhu zákona je implementovať do legislatívy smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o systémoch ochrany vkladov. Je to za účelom odstránenia rozdielov medzi právnymi predpismi členských štátov týkajúcich sa systémov ochrany vkladov. "Bude to mať za následok zvýšenie stability bankového systému, ako aj ochrany vkladateľov, ktorá bude jednotná v rámci celej únie, a to do výšky 100.000 eur na jedného vkladateľa v rámci jednej banky," priblížilo MF SR.

 

Právnou normou sa má tiež upraviť financovanie systému ochrany vkladov na Slovensku, najmä pokiaľ ide o príspevky bánk do tohto systému. "Do 3. júla 2024 musia dostupné prostriedky systému ochrany vkladov dosiahnuť výšku 0,8 % všetkých krytých vkladov," doplnil rezort financií.

Ako ďalej vyplýva z návrhu zákona, ak si banka nesplní túto povinnosť, Fond ochrany vkladov (FOV) v spolupráci s NBS budú môcť prijať opatrenia, vrátane sankcií, aby sa zabezpečilo splnenie týchto povinností. "Ak si banka aj napriek týmto opatreniam nesplní svoje povinnosti, FOV pristúpi k jej vylúčeniu zo systému ochrany vkladov," píše sa v návrhu zákona. Finančné domy majú vkladateľov o ukončení svojej účasti alebo o vylúčení zo systému ochrany vkladov informovať.

 

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 3. júla tohto roka, okrem jedného ustanovenia, ktoré má nadobudnúť účinnosť 31. mája v roku 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona