Bankové vklady Slovákov dosiahli ku koncu apríla 25,5 miliardy eur

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 10:41 • 2 min
Bankové vklady Slovákov dosiahli ku koncu apríla 25,5 miliardy eur

BRATISLAVA - Ku koncu apríla 2013 dosiahli vklady slovenských domácností celkovo takmer 25,5 miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o zvýšenie o 1,2 miliardy eur, čo predstavuje 5,1 %. Informovala o tom analytička Poštovej banky Eva Sadovská na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

V rámci všetkých vkladov dominovali termínované vklady. Na konci apríla 2013 mali Slováci týmto spôsobom uložených 13,8 miliardy eur, čo predstavovalo až 54 % z celkového objemu peňazí uložených obyvateľstvom v bankách. "Slováci uprednostňujú najmä termínované vklady do jedného roku, ktoré boli na konci apríla evidované vo výške 5,8 miliardy eur," uviedla Sadovská. Bežné účty tvorili z celkových vkladov obyvateľstva 29 % a dosiahli spolu 7,4 miliardy eur. Podľa Sadovskej však mali klienti bánk na bežných účtoch aj také finančné prostriedky, ktorých sa nedotknú niekoľko mesiacov či rokov. "Pre finančné prostriedky, ktoré klienti neplánujú v dohľadnom čase minúť na spotrebné prípadne iné výdavky, je lepším riešením napríklad termínovaný vklad," upozornila. S rastúcim stavom vkladov rastie aj priemerná suma pripadajúca na každého obyvateľa SR. V priemere mal každý Slovák v banke ku koncu apríla 2013 uložených 4708 eur. Pred rokom to bolo 4485 eur, teda o 223 eur menej. Úroveň úspor Slovákov v bankách je aj naďalej vyššia ako úroveň úverov. "Na 100 eur obyvateľom v banke uložených pripadá približne 72 eur z banky klientovi požičaných," dodala analytička.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona