Banková lúpež aká tu ešte nebola: Hackeri zatiaľ ukradli asi miliardu dolárov

NETKY.SK • 16 Február 2015, 16:10 • 2 min
Banková lúpež aká tu ešte nebola: Hackeri zatiaľ ukradli asi miliardu dolárov

LONDÝN - Takmer 100 bankových a finančných inštitúcií po celom svete sa stalo terčom "bezprecedentnej kyberkrádeže".

slovakia

left justify in out

Napísal to dnes spravodajský server BBC s odvolaním sa na antivírusovú spoločnosť Kaspersky Lab. Jej bezpečnostní experti odhadli, že hackeri ukradli od roku 2013 až doposiaľ približne miliardu dolárov (879 mil. eur), pričom sú stále aktívni.

 

Kaspersky Lab spolupracuje na vyšetrovaní prípadu s Interpolom a Europolom, pričom táto skupina počítačovej kriminality má podľa spoločnosti členov v Rusku, na Ukrajine a v Číne.

 

Terčom útokov boli podľa vyšetrovateľov rôzne organizácie v 30 krajinách vrátane finančných spoločností v Rusku, Spojených štátoch, Nemecku, Číne, Kanade a na Ukrajine.

 

Gang, ktorý Kaspersky Lab nazvali Carbanak, používa počítačové vírusy na infikovanie sietí spoločností sofistikovaným malvérom. Tento počítačový program umožňuje okrem iného sledovať a zaznamenávať všetko, čo sa odohráva na monitoroch pracovníkov.

 

Podľa firmy Kaspersky Lab metódy tohto gangu naznačujú novú etapu "kyberkrádeží", pri ktorých "kradnú užívatelia peniaze priamo z banky a vyhýbajú sa tým zasiahnutiu konečných klientov".

 

V niektorých prípadoch si boli zlodeji schopní poslať peniaze z bánk na vlastné účty či dokonca zadať príkaz bankomatu, aby im vo vopred stanovenú dennú hodinu vydal peniaze v hotovosti, napísal server BBC.

 

Každá z bankových lúpeží trvala približne od dvoch do štyroch mesiacov, pričom hackeri ukradli zakaždým približne do desať miliónov dolárov.

 

"Bola to veľmi brilantná a profesionálne prevedená banková lúpež," povedal hlavný bezpečnostný výskumník firmy Kaspersky Lab Sergej Golovanov, ktorého citoval server BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies