Bankomatový gang mal lúpiť nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Rakúsku

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 11:54 • 2 min
Bankomatový gang mal lúpiť nielen na Slovensku, ale aj v Česku a Rakúsku

BRATISLAVA - Výpoveďami ďalších svedkov pokračoval dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava 1 proces s členmi bankomatovej mafie hlavného obžalovaného Jána G.

slovakia

left justify in out

"Ku krádeži bankomatov som bol zavolaný obžalovaným Jánom G. Na tieto krádeže sme používali rozličné veci - napríklad karbobrúsky, autogén, laná a nosievali sme aj zbrane. Bankomaty sme otvárali v odľahlých poliach a lesoch, raz aj v hale v Galante. Peniaze rozdeľoval Ján G.," povedal dnes korunný svedok Roman Paulus, ktorého na pojednávanie eskortovali z výkonu trestu odňatia slobody. Svedok je právoplatne odsúdený za vraždu, kde si údajne pôvodne zavolal Jána G. ako šoféra. Za svoje služby dostával Paulus za jednu krádež 1000 eur. Pri otváraní vytrhnutých bankomatov bol osobne prítomný a zapojil sa do tejto trestnej činnosti, keď už gang vylúpil neznámy počet bankomatov. "Krádeže sme páchali po celom Slovensku, ale aj Rakúsku a v Českej republike," povedal ďalej Paulus. "Na Slovensku sme lúpili v Bratislave, Nitre, pri Trenčíne, pri Topoľčanoch a inde," dodal.
      

V dvoch prípadoch po lúpeži na Slovensku a Rakúsku gang podpálil miesto činu. Na lúpeže zabezpečoval kradnuté autá rozličných značiek - napríklad Seat, Porsche a Audi - práve hlavný obžalovaný Ján G. Aj náčinie potrebné na vytrhnutie a otvorenie bankomatov podľa svedka Paulusa zabezpečoval Ján G. Na zničenie pachových stôp používal gang aj korenie a nosieval tiež "ježkov" na prepichnutie pneumatík prenasledovateľov zo strany polície. V autách mali samopal a krátke guľové zbrane, zbrane ani raz nepoužili. Každý z členov skupiny mal vlastnú vysielačku.
      

"Celé si si to na nás vymyslel, aby policajti nevyšetrovali tvoje vraždy. Nevieš sa vymotať zo svojich klamstiev," reagoval okrem iného na výpoveď Paulusa obžalovaný Ján G. Ako uviedol Ján G. počas konfrontácie, svedok "mal dohodnutého príslušníka bývalého Úradu na boj proti organizovanému zločinu a snažil sa okrem toho zavraždiť jeho družku a dieťa". "Je nespochybniteľné, že klameš, ako som mohol kradnúť bankomaty, keď v tom čase som bol v Anglicku a na Kube," zdôraznil ďalej Ján G. Podľa jeho tvrdenia predložil v minulosti ako dôkaz letenky. Práve táto skutočnosť by mohla spôsobiť v celej súdnej kauze zvrat. Okrem Paulusa na dnes súd predvolal viacerých svedkov - dostavili sa piati a sedem ich neprišlo.
      

Okresný súd Bratislava I zamietol koncom marca žiadosť troch členov bankomatovej mafie - Jána G., Martina K. a Martina K., aby boli prepustení z väzby na slobodu. "Súd rozhodol o žiadostiach obvinených o prepustenie z väzby na slobodu tak, že ich zamietol ako nedôvodné, nakoľko dôvody takzvanej útekovej a preventívnej väzby naďalej trvajú. Obvinení podali sťažnosti, o ktorých bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave," uviedol vtedy hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.
      

Na marcovom hlavnom pojednávaní súd oboznamoval procesné strany s obsahom spisu a dvaja predvolaní svedkovia sa nedostavili. Proces už v súčasnosti prebieha so siedmimi obžalovanými. V prípade bolo vrátane hlavného obžalovaného Jána G. obžalovaných pôvodne päť osôb. Gang mal vylúpiť či poškodiť deväť bankomatov. V tejto kauze sa začalo pojednávať v polovici februára minulého roka.
      

V prvom bode obžaloby je skupina obžalovaná z pokračovacieho trestného činu krádeže sčasti dokonaného, sčasti v štádiu pokusu v jednočinnom súbehu s pokračovacím zločinom poškodzovania cudzej veci. V bode dva obžaloby sa mal zase obžalovaný Ján G. dopustiť prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v jednočinnom súbehu so zločinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies